Adananın Su Kaynakları

Adananın Su Kaynakları

Adana su kaynakları hakkında bilgi: Adana ili, nerede ise bir sular şehri denecek kadar su kaynakları bakımından zengindir. Akdeniz ile 160 km kıyısı olması, kıyı boyunca Ağyatan, Akyatan ve Tuzla gibi 5 adet lagünün bulunması su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği için önemlidir.
Bunlara ek olarak 560 km uzunluğa ve 555 ha alana sahip Seyhan nehri ile 509 km uzunluğa ve 330 ha alana sahip Ceyhan nehrinin varlığı ve başta Seyhan baraj gölü olmak üzere 4 adet baraj gölü ve 18 adet gölet Adana’nın su varlığını ortaya koymaktadır.
Sahip olunan su kaynakların bolluğu ve üretim açısından mevcut potansiyele rağmen, üretimin çok düşük düzeyde ve Türkiye toplam üretiminin % 1’inin de altında olduğu ve genel olarak avcılığa dayandığı görülmektedir.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) ana sponsoru olduğu “22 Mart Dünya Su Günü” etkinliği, Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nce gerçekleştirildi.

Ç.Ü. Öğrenci Konseyi Düzenleme Komitesi’nde yer alan Alper Dündar, Recep Yetiş ve Jale Kandemir tarafından organize edilen etkinlik Mithat Özhan Amfisi’nde yapıldı. Etkinliğin açış konuşmasını Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu yaptı. Akınoğlu’nun ardından kürsüye gelen ASKİ Genel Müdür Vekili Abdulkadir Küreksiz, su kaynaklarının korunması ve doğaya zarar vermeden tekrar kazanılmasının önemini vurguladı. Konuşmasında ASKİ’nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Küreksiz, “Çatalan içme suyu çok kalitelidir. TÜBİTAK raporlarına de kalitesi onaylanmıştır. Göl hacmimizin yüksek ve hareketli olması suyumuzun kalitesini artıran bir faktördür” dedi.

Küreksiz konuşmanın ardından öğrencilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Etkinliklikte ayrıca, “su temini”, “şehir sularının yönetimi”, “su kirliliği kontrolü”, “afet etkilerinin azaltılması”, “İklim değişikliklerine uyum”, “Seyhan havzası yüzey su potansiyelinin iklim değişikliğine etkisi”, “Sanayileşme ve su kullanımı”, “tarımsal üretimde su kullanımı” ve “kentleşme ve su” konularına değinildi.

22 Mart Dünya Su Günü etkinliğe katkı sağlayanlara ÇÜ Öğrenci Konseyi tarafından plaket verildi. Su Günü etkinliğine katkı sağladıkları için plaket alan isimler şunlar:

“Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ÇÜ Rektörü Alper Akınoğlu, ASKİ Genel Müdür Vekili Abdulkadir Küreksiz, ÇÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, Prof. Dr. Mahmut Çetin, Yrd. Doç. Dr. Çağataşhan Bekir Ersü, Dr. Azra Bilgin Pehlivanoğlu, Mustafa Yıldırım (İller Bankası), Tevfik Yıldırım (İl Özel İdaresi), Ziraat Y. Mühendisi Hakan Doğan (Meteoroloji), Sevgi Donma (DSİ) ve İrfan Aslankurt (DSİ), Nedim Duğan (İsmet İnönü Teknik Meslek Lisesi). Törene katılamayan Aldırmaz’ın yerine plaketini ASKİ Genel Müdür Vekili Küreksiz aldı.

Ayrıca, etkinliğe katılan herkese yine ÇÜ Öğrenci Konseyi tarafından “katılım belgesi” verildi. – Adana

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu