Apartmanda yaşamanın kuralları

Apartmanda yaşamanın kuralları
APARTMAN HAYATINDA KİRACI VEYA KAT MALİKİ DİĞER SAKİNLERİ RAHATSIZ EDERSE NE YAPILABİLİR?
Öncelikle rahatsızlık veren kişi veya kişilerin uyarılması gerekir.
Eğer taşkınlık yapanlar kiracı ise ev sahibinin mutlaka olaydan haberdar edilmesi gerekir. Uyarılar sonuç vermediği takdirde kişi veya kişilerin yaptıkları her taşkınlık bir suç teşkil etmektedir. Bu durumda alınabilecek en etkil önlem diğer daire sakinlerinin her seferinde ayrı ayrı şikayetçi olmalarıdır. Konu ile ilgili şikayet Sulh Ceza mahkemelerine yapılır. Kat mülkiyeti kanuna göre bu çekilmezlik hali süreklilik kazanırsa, diğer daireler tarafından birleşilerek satın alınması da mümkündür. Bu yolla rahatsızlık veren daire sahibi apartmandan uzaklaştırılmış olur.

EVDE EVCİL HAYVAN BESLENEBİLİR Mİ?
Yönetim planında aksi belirtilmediği taktirde evcil hayvan beslenemez. Yönetim planında ne tür evcil hayvanların beslenebileceği özel bir madde ile belirtilebilir. Evcil olmayan hayvanlar (yılan vb.) hiçbir şartla beslenemez.

DİĞER KAT MALİKLERİNİN HAKLARINI İHLAL EDEN KAT MALİKİ, HANGİ ŞARTLARDA DAVA EDİLEBİLİR?
Ortak giderlerden ve avanstan kendi payına düşen borçları ödemediği için, hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra takibi yapılmasına sebep olan; başvuru üzerine anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh hakimi tarafından verilen emre rağmen, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yazılı borç ve yükümlülükleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarını ihlal etmekte devamlı olarak bir yıl ısrar eden; kendi bağımsız bölümünü, kumarhane, randevuevi vb. yer olarak kullanmak suretiyle ahlak ve adaba aykırı hareket eden kat maliki aleyhine, yukarıdaki sebeplerden birinin öğrenilmesi tarihinden itibaren altı ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde dava açılmalıdır. Hakları ihlal edilen kat malikleri, açtıkları bu davayla, ihlalci kat malikinin bağımsız bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini talep ederler. Davanın kazanılması halinde, davalı kat malikine, bağımsız bölümünün dava tarihindeki değeri ödenerek, davalının mülkiyet hakkı, diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilir
BİNANIN EN SON KATINDA OTURUYORUM KİRACIYIM ALTIMDA VE ONUN ALTIN DA OTURANLAR KAPILARI ÇOK HIZLI KAPATIYOR, MÜZİĞİ GÜRÜLTÜLÜ DİNLİYOR VE KAPILARININ ÖNÜNDEN AYAKKABILARI İÇERİ ALMIYORLAR NELER YAPABİLİRİM.
Bu konuda öncelikle apartman yönetim planınızı incelemenizde fayda bulunmaktadır. Ancak, böyle bir yazının apartman girişine asılması yerine, gerekli hassasiyetin gösterilmesi için yöneticiye ve kat maliklerine gönderilmesi bize göre daha uygun olacaktır.
APARTMANDA KAT MALİKİ DİĞER DAİRELERİ RAHATSIZ EDİYORSA NE YAPILABİLİR?
Öncelikle bu kişi veya kişilerin uyarılması gerekir. Eğer taşkınlık yapanlar kiracı ise evsahibinin mutlaka olaydan haberdar edilmesi ve uyarılması gerekmektedir. Uyarılar sonuç vermediği taktirde kişi veya kişilerin yaptıkları ver taşkınlık bir suç teşkil etmektedir. Bu durumda alınabilecek en etkili önlem diğer daire sakinlerinin her seferinde ayrı ayrı şikayetçi olmalarıdır. Bu şekilde sulh ceza mahkemelerine başvurabilirsiniz.
Böylesi bir durumun aynı zamanda bir çekilmezlik hali oluşturduğu göz önünde bulundurulduğunda, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25. Maddesi uyarınca rahatsızlık veren dairenin diğer daireler tarafından birleşilerek rayiç bedel üzerinden satın alınması da mümkündür.

APARTMAN BALKONUNA HALI SERİLEBİLİR Mİ? APARTMANLARIN ORTAK TEMİZLİK GÜNLERİ VAR MI? KANUN MADDE AÇIK OLARAK YAZILSIN LÜTFEN.
Bu konuda apartman yönetim planınızı incelemenizde fayda vardır. Yönetim planınızı yöneticinizden veya tapu sicil memurluğundan temin edebilirsiniz. Zira, bu konuda açık yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.
APARTMANLARDA HALI SİLKELEMEK SERBESTMİ
Öncelikle bu konuda apartman yönetim planınızda bir hüküm olup olmadığnı incelemenizde fayda vardır. Ayrıca, Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesinde, kat maliklerinin doğruluk kurallarına uymaları ve birbirlerini rahatsız etmemeleri hususu düzenlenmiştir. Bu nedenle, yönetim planınızda konu ile ilgili özel bir düzenleme yok ise, KMK 18. maddesi doğrultusunda halı silkelenmesi uygun olmayacaktır.
APARTMANDA HERKES KOMBİ YAKMAKTA BİR KİŞİ SOBA YAKMAKTADIR. KANUNEN SOBA YAKMASI UYGUNMU? SOBA YAKTIĞI ZAMAN ÜST DAİRELERDE DUMAN İS ÇIKMAKTA VE HERKES BU DURUMDA ŞİKAYETÇİ. NE YAPMAMIZ LAZIM .
Öncelikle, apartmanınızın yönetim planını inceleyerek bu konuda bir düzenleme bulunup bulunmadığını tespit etmelisiniz. Ayrıca, bulunduğunuz yer Sulh Hukuk Mahkemesinde dava ikame edebilirsiniz.
EN ÜST KATTA, KATTA TEK BİR DAİREDE OTURMAKTAYIM. BALKONUMDA MANGAL YAKABİLİRMİYİM. BU KONUDA YASAL BİR YAPTIRIM VEYA BİR İÇTİHAT VARMIDIR.
Bu konuda öncelikle Apartmanınızın yönetim planının incelenmesinde fayda vardır. Ayrıca, Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesinde, kat maliklerinin doğruluk kurallarına uymaları ve birbirlerini rahatsız etmemeleri hususu düzenlenmiştir.
APARTMANDA SAAT KAÇTAN SONRA İNSALAR RAHATSIZ EDİLEMEZ BU KONUDA BİLGİ ALMAK İSTİYORUM YÖNETMELİK NE DER TEŞEKKÜRLER
Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesi hükmü “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim plânı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler…” düzenlemesi yer almaktadır. Bu konuda apartmanınıza ait yönetim planını incelemenizde fayda vardır. Ancak, sorunuzda belirttiğiniz şekilde saat sınırlamasına ilişkin yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu