Beypazarı tam olarak nerededir?

Beypazarı tam olarak nerededir?
Beypazarı

İsminin kökeni

Osmanlı Devleti’nin toprak rejimi ve askeri sisteminin bel kemiğini oluşturan tımarlı sipahi merkezleri’nden birisi olan Beypazarı, yöredeki sipahi beyine ve ticari, ekonomik hayatın yoğunluğuna istinaden Beğ Bazarı diye adlandırılmıştır.
Beypazarı, Roma döneminde, İstanbul’u Ankara ve Bağdat’a bağlayan önemli büyük tarihi geçit yolları üzerinde bulunmaktaydı. Bilinen ilk adı “kaya doruğu ülkesi” anlamına gelen Lagania idi[1] ve Bizans İmparatorluğu’nun piskoposluk merkeziydi. M.S. 491-518 yılları arasında hüküm süren Doğu Roma (Bizans) İmparatoru Anastasios’un ziyaretine atfen şehrin adı, Lagania – Anastasiopolis (Anastasios Kenti) olarak değiştirildi.

Tarihçe

Beypazarı ilçesine ilk çağda Hitit, Frigya, Galat, Roma ve Bizanslılar, daha sonra da Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar egemen olmuşlardır.


Türklerin Sultan Alp Arslan komutasında Anadolu’ya girmesinden kısa bir süre sonra Marmara’ya ulaşmaları ile Beypazarı da ilk Türk akıncıları ile karşılaşmıştır. Selçuklu yönetimindeki Beypazarı, konum itibarı ile sık sık göç eden Türkmen boylarına yurt olmuştur.
Bu boylardan en önemlisi Kayı Boyu’dur. Selçuklu Sultanlığı kendilerine yurt olarak yer göstermiş, Gazi Gündüzalp yönetiminde ilk önce Ankara civarına yerleşmişlerdir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in dedesi Gazi Gündüzalp’in mezarı Beypazarı’nın Hırkatepe Köyü’ndedir.
Selçuklular döneminde Beypazarı, İstanbul – Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Beypazarı, Orhan Bey’in Ankara’yı alması ile Hüdavendigâr (Bursa) Sancağı’na bağlanarak Osmanlı yönetimine geçmiştir.

Nüfus

İlçenin nüfusu 2007 genel nüfus sayımına göre 46.884’tür. Bunun 34.496’sı ilçe merkezinde, 12.388’i ise köylerde yaşamaktadır. Beypazarı ilçe merkezine bağlı 6 belde, çok sayıda köy ve mahalleden oluşmaktadır.

Beypazarı’na ulaşım için; Ankara’da bulunan Etlik Otobüs Terminali’nden (Eski Garajlar) saat başı, Akköprü Migros’tan yarım saat arayla otobüs ve minibüsler hareket etmektedir.
BEYTAŞ : (312) 341 22 23 – (312) 341 22 24
LİDER BEYPAZARI : (312) 341 96 73- (312) 341 96 74
LÜKS BEYPAZARI SEYAHAT : (312) 342 15 00 – (312) 342 15 01
AVRUPA TURİZM SEYAHAT : (312) 384 67 67
İlçemize kendi araçlarıyla gelmek isteyenler için; Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam edilerek, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkılır. Beypazarı;Ankara’dan 100 km, İstanbul’dan 320 km uzaklıktadır.Beypazarı Belediyesi ücretsiz rehberlik hizmetiyle sizlere her konuda yardımcı olmaya hazırdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu