Bitlisin Yöresel Halk Oyunları

 Bitlisin Yöresel Halk Oyunları Nelerdir

Doğu Anadolu illerimizden biri olan Bitlis’teki halk oyunları zaman zaman dizi, zaman zaman da tutunmadan oynanan grup oyunları biçimindedir. Tutunmadan, çoğu zaman karşılıklı iki dizi biçiminde, bazen de halka halinde oynanan ve bu yörede çok sevilen bir oyuna yörede Harkusta ya da Halkusta denir. Harkusta, el ele vuruşularak oynanan bir oyun çeşididir. Bu oyun Siirt, Van, Diyarbakır, Muş ve Malatya’da da oynanmaktadır. Bu bakımdan bu yöreye Harkustalar Bölgesi de denmektedir.

Harkustaların, birbirinden ufak farklarla ayrilan bazı çesitler bulunmaktadır. Çeşitlerdeki farklılıklar ve özellikler el vuruşlarında görülmektedir. Örneğin Mutki Harkustasında çiftler karşı karşıya durarak el vuruşturdukları halde, Meryem Harkustası’nda karşılıklı gelip birbirlerini bir boy geçtikten sonra geriye dönerek ellerini vuruştururlar.
Bitlis ilinde yaygın olarak oynanan oyunlardan bazıları şunlardır: Govenk, Ağır Govenk, Meyroki, Garzene, Sepe, Tiringo, Bapuri, Değirmenci, Bitlis’te Beş Minare, Odun Attım Mutfağa, Çarşıda Atlas, Nare ve Temurağa.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu