Çek çıkış bordrosu nedir, örneğini verebilir misiniz?

Çek çıkış bordrosu nedir, örneğini verebilir misiniz?

Çek çıkış bordrosu programı ile, işletmenizden çıkacak çeklerin girişlerini yapabilir, daha önce çıkışı yapılmış olan çeklerinizin pozisyon kodlarını değiştirebilir, çek çıkış bordrosunu yazıcıya dökebilirsiniz. Aşağıda Çek Çıkış Bordrosuna ilişkin bir örnek ekran bulunmaktadır.
Şimdi bu ekran yardımı ile çek çıkış bordrosunda yer alan alanları açıklamaya ve çeklerimizin çıkışlarını yapmaya başlayalım.


Cari Hesap Kodu: Çıkışını yapmakta olduğunuz çekinizi vereceğiniz firma ya da kişiye ait Cari Hesap Kodunu bu alana giriniz ya da F10 listesinden seçiniz.
Eğer çekinizin çıkışını bankaya tahsile göndermek şeklinde yapıyor iseniz, Cari Hesap Kodu alanına A Bankası Tahsile Gönderilen Çekler Hesabı veya benzer bir şekilde isimlendirebileceğiniz bir cari hesap açıp, bu hesabın kodunu girebilirsiniz. Böylece her bankadaki tahsile göndermiş olduğunuz çeklerinizi ayrı ayrı izleyebilecek ve doğabilecek muhtemel karışıklıkları da önlemiş olacaksınız. Tahsile göndermiş olduğunuz çeklerinizin ödenmesi durumunda ne şekilde işlem yapacağınız Bankadaki Senet ve Çek Tahsili bordrosu programında açıklanmıştır.
Cari Hesap İsmi: Cari Hesap Kodu alanına yaptığınız girişe göre Cari Hesap ismi bu alana otomatik olarak gelecektir.
Cari Hesap Grup No: SİSTEM Modülü/Stok-Cari Parametreleri/Cari Hesap Grup Tanımlama bölümünden cari grupları tanımlanmış ise, bu alana, ilgili çek tutarının cari hesabınızın hangi grubuna atılacağını girmelisiniz. Grup seçiminizi tuşu ile de yapabilirsiniz.
Fiş Seri No: Çek çıkış bordrosuna ait fişin seri numarasını bu alana giriniz.
Fiş Sıra No: Sıra numarası programınız tarafından otomatik olarak verilmektedir. Dolayısı ile bu alana geldiğinizde sıra numarası verilmiş olacaktır. Ancak, daha önce çıkışı yapılmış çekleri görüntülemek istediğinizde, bu alana ilgili çek çıkış bordrosunun sıra numarasını girebilirsiniz.
Fiş Tarihi: Bu alan karşınıza günün tarihi olarak gelecektir. Çek Çıkış Bordronuzun tarihi ile ekranda görüntülenen tarih arasında farklılık varsa, gerekli düzeltmeyi yapınız.
Pozisyon Kodu (PK): Fiş tarihi girişinizden sonra Çek Çıkış Bordrosu ekranınız üzerine küçük bir pencere açılacak ve çıkışını yapmakta olduğunuz çekinize ilişkin pozisyon kodunu belirlemeniz istenecektir. Çekinizin pozisyon kodunu seçiniz.
Referans: Çıkışını yapmakta olduğunuz çekiniz daha önce herhangi bir şekilde girişi yapılmış bir çek ise (yani müşteri çeki ise), bu çeki girerken program tarafından otomatik olarak verilmiş referans numarasını bu alana giriniz.
Çekinize ilişkin referans numarasını hatırlayamıyor iseniz veya birden fazla çek çıkışı yapacak iseniz Senet-Çek Seç ekranından faydalanabilirsiniz. Bu yardım tuşuna ilişkin detaylı açıklamalarımız Çek Giriş Bordrosu bölümünde verilmiştir. Eğer çıkışını yapmakta olduğunuz çekiniz kendi senet koçanınızdan çıkıyor ise (yani firma çeki ise), o zaman ekranından faydalanamayacak, referans numarasını kendiniz vermeniz gerekecektir. Vade alanına geçmeden önce, bu alanda tuşuna basarak çağırabileceğiniz Çek Detay Bilgileri ekranından, diğer detay bilgiler ile birlikte özellikle çek tipini Borçlu (Şahsi-Firma) olarak girmeniz gerekecektir. Böylece ÇEK-SENET modülünüz çıkışını yaptığınız çekinizin şahsi çekiniz olduğunu anlayacak ve kasanızdan ilgili çek bedelini düşmeyecektir.
Vade: Eğer kendi çek karnenizden çıkış yapıyor iseniz, bu alan karşınıza günün tarihi olarak gelecektir. Çıkışını yaptığınız çekinizin vadesi ile ekranda görüntülenen tarih arasında farklılık varsa , gerekli düzeltmeyi yapınız. Eğer müşteri çekinin çıkışı yapılıyor ise, referans no girişinden sonra ilgili çekin vadesi otomatik olarak gelecektir.
Vade alanında veya bundan sonraki alanlarda tuşuna basarak Ödeme Karşılıkları yardım ekranına ulaşabilirsiniz. Bu ekran yardımı ile ilgili Cari Hesabınızın önceki dönemlerde meydana gelen alacakları vadeleri ve meblağları itibari ile izleyebilir ve bir kontrol mekanizması oluşturabilirsiniz.
EK: Çıkışını yapmakta olduğunuz çekiniz muhasebeye entegre edilecek ise, ilgili entegrasyon kodunu bu alana girmelisiniz.
Detay – Açıklama: Kendi çek karnenizden çıkış yaptığınız çekleriniz için gerekli açıklamayı bu alana giriniz. Eğer Referans alanında anlatıldığı gibi tuşu ile çekinize ilişkin detay bilgilerin girişini yapmış iseniz, detay-açıklamanız bu alana F2 ekranından yaptığınız girişler doğrultusunda gelecektir. Daha önce girişi yapılmış bir çek çıkıyor iseniz, ilgili çekinize ilişkin açıklama da daha önceden girildiği için bu alana otomatik olarak yansıyacaktır.
Meblağ: Kendi çek karnenizden çıkış yaptığınız çekleriniz için ilgili çek meblağını bu alana giriniz. Daha önce girişi yapılmış olan bir çeki çıkıyor iseniz, referans numarası girişinden sonra ilgili çekin meblağı bu alana otomatik olarak gelecektir.
Meblağ girişini yaptıktan sonra Çek Çıkış Bordrosu ekranınızda yine pozisyon kodlarının yer aldığı pencere açılacaktır. Eğer çek çıkışına devam edecek iseniz pozisyon kodunu vererek, yukarıdaki açıklamalar dahilinde girişlerinize devam edebilirsiniz. Çek çıkış bordronuza gireceğiniz başka çekiniz yoksa tuşuna basarak yapmış olduğunuz girişleri bilgisayarınızın sabit diskine (Hard Disk) kayıt etmelisiniz. tuşuna basarak kayıt etmediğiniz çeklerinizi tekrar girmek zorunda kalacağınızı lütfen unutmayınız.
Her çek çıkışından sonra ekranın alt tarafında çıkışını yaptığınız çeklerinizin ortalama tarihi, toplam tutarı, vadesinden önceki yani bugünkü nakit değeri ve toplam tutarı ile nakit değeri arasındaki farkı izleyebilirsiniz. Vade farkları standart yıllık faiz üzerinden hesaplanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu