Çevremizde Tasarruf İle İlgili Neler Yapılabilir

Çevremizde Tasarruf İle İlgili Neler Yapılabilir

Tasarruf etmek hepimizin hem vatandaş hem de insan olarak görevimizdir. Çocuklarımıza da küçük yaşlardan itibaren tasarruf yapmayı öğretirsek; onlar da ileride hem ekonomilerini doğru yönetir hem de vatandaşlık görevlerini yerine getirmiş olur.

Çevremizde özellikle şu alanlarda tasarruf yapabiliriz:

enerji

tüketim

zaman

üretim.

BU alanlarda tasarruf yapmak için gereksiz elektirik ve su israfından kaçınmalı, zamanımızı boşa harcamamalı, ürettiğimiz ürünlerde tasarrufu ön planda tutmalı ve tüketim konusunda dünyayı düşünerek hareket etmeliyiz.

Tasarruf için şu küçük önlemleri almakla işe başlayabilirsiniz:

Duşta 2 dakika daha az kalırsanız 38 litre su tasarruf edersiniz. Herkes duş alırken, yalnızca 4 litre su tasarruf etse, toplam miktar her gün bir gölden akan taze su miktarının iki katına denk olur.

Kapaksız kapta yemek pişirmeyin. Üç kat daha fazla enerji tüketirsiniz.

Bulaşık makinenizi çalıştırırken ağzına kadar doldurdun. Böylece her çalıştırdığınızda 75 litre, yılda ise 28.000 litre su tasarrufu sağlarsınız. Bu da bir insanın ömrü boyunca içtiği su miktarına eşittir.

Bir çamaşır makinesi 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kullansanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.

Bir saatden fazla pişecek yemek için fırını önceden ısıtmayın. Fırını kekler için bile, 10 dakikadan fazla ısıtmayın. Bir yılda fırınınızın açık olduğu süreyi bir saat kısaltabilirseniz, iki kilowatt saat enerji tasarruf edersiniz.

Buzdolabı mutfakta en çok enerjyi tüketen beyaz eşyadır.Buzdolabının kapısını açmak, bir ailenin elektrik faturasına her yıl 40 ile 80 YTL ilave eder.

Heryıl 1,5 milyar tek kullanımlık çakmak çöpe gidiyor. Ham petrolle üretildikleri için çevreye zarar veriyorlar. Çakmak yerine kibrit kullanın.

Eğer herkes evindeki beş normal ampulü, enerji verimliliği daha yüksek olan floresan ampullerle değiştirseydi, bir milyar kiloluk zararlı gazı havadan uzak tutmuş olurdu.

Sifonu günde bir kez çekmeye çalışın ve günde 17 litre su tasarruf edin.

Dişlerinizi fırçaladığınız sırada musluğu kapatın. Böylece günde 19 litre su tasarruf edersiniz.

Bir ton plastik poşet tekrar kullanıldığı zaman, 11 fıçı benzine denk enerji tasarruf edilmiş olur. Bir ton kese kağıdı tekrar kullanıldığında, 17 ağacı kurtarmış olursunuz.

Mikrodalga fırınınız temiz olduğunda enerjiyi maksimum düzeyde kullanır. Mikrodalgalar, geleneksel elektrikli fırınlara göre 3,5 ila 4,8 kat daha verimli enerji kullanırlar.

Herkes çöpündeki kağıt, plastik, cam ve aliminyum maddeleri ayırsa, çöp arazilerine gönderilen atık miktarı yüzde 75 azalır. Evde üç çöp kutusu bulundurun. Biri evsel atıklar, biri kağıtlar, biri de camlar için.

Eğer her gün attığınız yemek miktarını 25 gram azaltabilirseniz (bir dilim ekmek kadar), yılda 9 kilo yemek tasarruf edersiniz, bu da aşağı yukarı 16 öğünlük yemek demek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu