Dielektrik Nedir?

Dielektrik Nedir?

Dielektrik : Elektrik techizatlarında birçok şekillerde kullanılan izolasyon maddeleri. Dielektrik olarak cam, kağıt vb. lifli maddeler kullanıldığı gibi bazı mineral yağlar da kullanılır. Seramik, mika, quartz ve mağnezya gibi dielektrikler (izolatörler) mekanik olarak dayanıklı ve sıcaklığa karşı da dirençlidirler. Kauçuk ve bazı plastikler esnek olduklarından bazı özel techizatlarda kullanılırlar. Dielektriklerin önemli bir uygulama alanı, elektrik depolayan kondansatörlerde kullanılmasıdırdielektrik

Maksimum ve minimum: sürekli fonksiyonların bir noktadaki teğeti yataysa bu nokta bir maksimum veya minimum nokta olabilir. Bu ise fonksiyonun türevi sıfıra eşitlenerek kolayca aranabilir.

Diferansiyel denklem: Matematiksel fizik ve kimyada olayları kontrol eden ifadeler genellikle fonksiyonu ve türevlerini ihtiva ederler. İşte böyle aranan fonksiyonun türevlerini de ihtiva eden denklemlere “diferansiyel denklem” denir. Mesela dy/dx = -ky bir diferansiyel denklemdir.

Kısmi türev: Eğer U gibi bir fonksiyon x,y ve z gibi birden fazla bağımsız değişkene bağlı ise, U=U (x,y,z) bu halde türev işlemi her üç değişkene göre yapılabilir. Bu halde türevi alınmayan bağımsız değişken sabit gibi kabul edilir. Birden fazla bağımsız değişken olmasındaki bu özel durum:

Diferansiyel geometri: Matematiğin, türev işleminin anlamlı olduğu uzayları bu vasıta ile inceleyen koludur. Fonksiyonun bağımsız değişken sayısı uzayın koordinatlarına karşı getirtilebilir. İncelediği temel büyüklükler eğri, yüzey, teğet, düzlem, normal vektör olarak sayılabilir.

Tarihi gelişim: Diferansiyel hesap üzerinde batıda ilk çalışan İngiliz İsaac Newton’dur. 1665’te yayınladığı çalışmalarında sonsuz küçük büyüklerden bahsetmiştir. Ancak daha büyük bir katkıya Alman Gottfriend Wilhelm Leibniz sahiptir. 1673’te günümüzde de kullanılan dx sembolünü vermiştir. Almanya’da tutulmayan eseri, İsviçre’de Jakob ve Johann Bernoulli Kardeşler tarafından dikkatlice takip edilmiş ve verilen hesap metodları uygulanmıştır. Daha sonra bu alanda ilk çalışan İtalyan Jacopo Riccatti, Leonhard Euler, N.H. Abel ve Augustin Louis Cauchy olarak sayılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu