Dolmabahçe Sarayı Hakkında Kısa Bilgi

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Kısa Bilgi

Dolmabahçe Sarayı, Avrupa sanatı üslûplarının bir karışımı olarak 1843-1856 yılları arasında inşa edilmiştir.Sultan Abdülmecit’in mimarı Karabet Balyan’ın eseridir. Osmanlı Sultanlarının her devirde birçok sarayı bulunurdu. Ancak esas saray olan Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayının tamamlanmasından sonra terk edilmiştir. Dolmabahçe Sarayı 3 katlı, simetrik planlıdır. 285 odası ve 43 salonu vardır. Denizden 600 metrelik bir rıhtımı,kara tarafında ise birisi çok süslü 2 abidevi kapısı vardır. Bakımlı ve güzel bir bahçenin çevrelediği bu sahil sarayının ortasında, diğer bölümlerden daha yüksek olan tören ve balo salonu yer alır.

Duvar ve tavanlar devrin Avrupalı sanatkârlarının resimleri ve tonlarca ağırlığında altın süslemeleri ile dekore edilmiştir. Önemli oda ve salonlarda her şey aynı renk tonuna sahiptir. Bütün zeminler birbirinden farklı, çok süslü ahşap parke ile kaplıdır.

Meşhur Hereke ipek ve yün halıları, Türk sanatının en güzel eserleri, birçok yerde serilidirler. Avrupa ve Uzak doğunun ender dekoratif el işi eserleri sarayın her yerini süslerler.

Pırıl, pırıl kristal avize, şamdan ve şömineler sarayın pek çok odasında güzelliklerini sergilerler. Dünyadaki saraylar içerisinde en büyük balo salonu buradakidir. 36 m. Yüksekliğindeki kubbesinden ağırlığı 4.5 ton olan devasa kristal avize asılı durur. Önemli siyasi toplantılarda, tebrik ve balolarda kullanılan bu salon, önceleri alttaki, fırına benzer bir düzen ile ısıtılırdı. Saraya kalorifer ve elektrik sistemi daha sonraları eklenmiştir.

6 Hamamdan Selamlık bölümündeki, eşi olmayan, güzel oymalı alabaster mermerleri ile dekorludur. Büyük salonun üst galerileri orkestra ve diplomatlar için ayrılmıştı.

Uzun koridorlar geçilerek varılan harem bölümünde, sultan yatak odaları ve sultanın annesinin bölümü ile diğer kadın ve hizmetkârların bölümleri bulunmaktadır. Sarayın kuzey eklenti bölümü şehzadelere tahsis edilmişti. Girişi Beşiktaş semtinde olan yapı

Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmet vermektedir. Cumhuriyet döneminde, Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerinde ikametgâh olarak kullanılan sarayda en önemli olay

Ankara’ya gönderilmişti. Halen saraydaki saatler bu büyük Türk’ün anısına ölüm saatinde durdurulmuştur. Dolmabahçe sayarı haftanın belirli günlerinde ziyarete açık olup, görülmesi şart olan İstanbul hazinelerinden bir diğeridir.

2 Yorum

    1. Dolma Bahçe sarayı’nın tarihi geçmişi çok büyük ancak bukadar kısa anlatılabilir.

      Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazının Rumeli yakasında, Beşiktaş ile Kabataş arasında ve deniz kıyısındadır. Dolmabahçe Sarayı 1842-1853 yıllarında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır.

      Bugünkü Dolmabahçe Sarayı sarayının yerinde eskiden padişahlara ve yakınlarına ait ahşap binalar, köşkler vardı. Hattâ Sultan Mahmut II burada büyük bir saray da yaptırmıştı. Ama bugünkü saray yapılırken bunların hepsi yıktırılmıştır.

      Yapımı 10 yıl süren ve 5 milyon altına mal olan Dolmabahçe Sarayı kıyı boyunca uzunlamasına yer alır; uzunluğu 600 m’dir. Muayede Salonumun (Taht Salonu) bulunduğu orta bölümü daha yüksektir. Bu salon, büyüklüğü ve yüksekliği bakımından dünyanın sayılı salonlarından biridir. Dolmabahçe Sarayı’nın bundan başka 7 salonu ve 200 odası vardır. Muayede Salonu’nda bulunan, 4 500 kg ağırlığındaki 750 lambalı avizeyi İngiltere kraliçesi Victoria armağan etmiştir. Sarayın bütün salonları Avrupa’dan getirtilen eşya ile donatılmıştır.

      1853′ten sonra padişahların çoğu bu sarayda oturmuştur. Atatürk de 1927′den öldüğü tarihe kadar zaman zaman Dolmabahçe Sarayında kalmış, birçok yabancı devlet başkanını (İran şahı, Ürdün ve Irak kralları, İngiltere kralı) burada ağırlamıştır. Atatürk 10 Kasım 1938′de bu sarayın 71 numaralı odasında öldü.

      Dolmabahçe Sarayı şimdi halkın ziyaretine açık bir kamu malıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu