Ezan Nedir?

Ezan Nedir?
Ezan (Arapça: أَذَان), İslam dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için yapılan çağrıya verilen isimdir. Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Sözlük anlamı bildirmek demektir. Ezan okuyan kişiye müezzin denir.

İlk ezan 622 yılında okundu. Ezan’dan önce müslümanları namaza çağırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktaydı. Sabit bir yöntemde karar vermek üzere Muhammed’in de katıldığı istişare toplantılarında ortak bir karara varılmamış olup daha sonraları sahabeden bazı kimselerin (Abdullah bin Zeyd) gördükleri rüyalar sonuncunda mevcut ezan kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed’in emriyle ilk ezan Bilal-i Habeşi tarafından okunmuştur.

Ezan ile ilgili Kuran-ı Kerim’in Maide ve Cuma surelerinde çeşitli ayetler mevcuttur

.

Bir namaz için daha vakti gelmeden ezan okumak İslam fıkhına göre caiz değildir. İslam dininde genel kabule göre ezan okurken kıbleye yönelinir. Müezzin, Hayya ales-salah derken sağ tarafa, hayya alel-felah derken sol tarafa döner. Ezanda sesin yükselmesine yardımcı olsun diye iki parmağın uçları ile iki kulağın tıkandığı gözlenir. Ezanda, her cümle arasında bir bekleme yapılır. İkinci cümlelerde ses biraz daha yükseltilir. Buna teressül, irtisal denilir.

Eski İstanbul geleneğinde her vakte ait ezan farklı bir makamda okunurdu. Buna göre;

Sabah Ezanı: Sabâ, Dilkeşhâveran makamında

Öğle Ezanı: Sabâ, Hicaz makamında

İkindi Ezanı: Hicaz makamında

Akşam Ezanı: Hicaz, Rast makamında

Yatsı Ezanı: Hicaz, Bayatî, Nevâ veya Rast makamında okunurdu.

Sabah namazından önce verilen salâ da Dilkeşhâveran makamından söylenirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu