Fatiha Suresinin Fazileti

Fatiha Suresinin Fazileti
Cenab-i Hak, Hadis-i Kudsi’de söyle buyuruyor: „ Ben Azimüssan, namaz suresi olan Fatiha suresini kulumla kendi aramda yariya taksim ettim. Fatiha suresinin yarisi benim, yarisi da kulumundur. Kulumun istedigi verilecektir.

Kul. Elhamdü lillahi Rabbil, alemiyn, deyince Cenab-i Hak, ‘-Kulum bana hamd etti (ögdü) buyurur.

Kul: Er’Rahmanir-Rahiym deyince Cenab-i Hak, ‘-Kulum beni sena etti’ buyurur.

Kul: Maliki yevmiddin deyince Cenab-i Hak, ‘-Kulum beni temcid etti,buraya kadar benimdir.’ buyurur

Kul: Iyyake’na’udu ve iyyake nesteiyn deyince Cenab-i Hak, ‘-Bu benimle kulum arasindadir. Kulum icin istedigi verilecektir’ buyurur.

Kul: Ihdinassiratal-müstekiym. Siratalleziyne en’amte aleyhim, gayril-magdubi aleyhim veled’daalliyn deyince Cenab-i Hak, ‘-Burasi yalniz ve yalniz kulumundur. Kulumun istedigi hakkidir. Kulumun istedigi verilecektir.’ buyurur.

Fatiha suresi Kur’an-i Kerimin 1. suresidir. Mekke’de nazil olmus (inmis)tir. Fatiha Kur’anin birinci suresi olmasi ve Kur’an’a ilk basinda Fatiha ile basladigi icin acan, acis yapan anlaminda “Fatiha” ismi verilmistir. Fatiha, Kur’anin anahtari mahiyetindedir.

Fatiha Suresi, 7 ayetli bir suredir. Kelime sayisi, 27 kelimedir, harf sayisi ise, 140 harftir.

Fatiha Suresi, Kur’anin özü ve özeti hakikatini kendinde toplamis olan feyzü bereketli bir sure-i celiledir. Onu her vesile ile dua olarak okumaniz bu gercegi düsünmemiz icin yeterlidir kanaatindeyim.

Fâtiha, “açilacak seylerin basi, ilk açilacak yer” demektir. Mukabili “hâtime”dir. Bu sûreye, Allah kelâminin basinda bulundugu yahut namazda ilk okunan sûre veya tümüyle ilk inen sûre olarak Fâtiha sûresi denilmistir.

Çogunlugun görüsüne göre Mekkî’dir ve yedi ayettir. Besmelenin sureden olup olmadigi ihtilâflidir. Surenin yirmiden fazla adi vardir. En meshurlari: Fâtiha, Ümmü’l-Kitap (Kitabin anasi), Ümmü’l-Kur’an, Seb’ul-Mesânî (tekrarlanan yedi), el-Hamd (konusma dilinde Elham)’dir. Surenin fasilasi Nûn ve Mim harfleridir. Bazi âlimlere göre Fâtiha sûresi, Kur’an’in bir özetidir. Tevhid, âhirette cezâ ve mükâfat, sadece Allah’a ibadet, sirat-i müstakim yani hidayet ve saadet yolu, geçmis topluluklarin ibret alinacak kissalarini hedef edinen Kur’ân’in bu ilk suresinde bütün bunlara temel teskil eden hususlar vardir. (Muhammed Abduh, Tefsîru’l-Kur’âni’l-Hakim, Misir 1373 H., I, 37-3 . Böylece her namazda (cenaze namazi hariç) Fâtiha’yi okuyan bir müslüman namazin her rekâtinda Kur’an’in bir özetini okumus olmakta, Kur’an’a tabi olacagina dair Allah’a söz vermektedir.

Surenin fazileti ile ilgili birçok rivayet mevcuttur. Bunlardan birisi söyledir: “Bu surenin benzeri ne Tevrat’ta, ne Incil’de, ne Zebur’da ve ne de Kur’ân’da yoktur” (Ibnü’l-Cevzî, Zâdü’l-Mesirî, I, 10; Kurtubî, el-Câmiu’li Ahkâmü’l-Kur’an, I, 108).

Namazda okunmasi sebebiyle bir ismi de “es-Salât” olan Fâtiha hakkinda bir hadis-i kutside söyle buyurulmustur: “Namazi kulumla aramda ikiye ayirdim. Bir yarisi benimdir, diger yarisi kulumundur. Kuluma istedigi verilecektir. Kul: “Hamd alemlerin Rabbi Allah’adir” dedigi zaman, Allah: “Kulum bana hamdetti” der. Kul: “Rahman ve Rahim olan…” dedigi zaman Allah: “Kulum bana senada bulundu” der. Kul: “Din gününün mâliki” dedigi zaman, Allah: “Kulum beni yüceltti” der. Kul: “Ancak Sana kulluk eder, ancak Senden yardim dileriz ” dedigi zaman, Allah: “Bu benimle kulum arasinda iki yaridir. Kuluma istedigi vardir” der. Kul: “Bizi dogru yola ilet. Nimet verdigin kimselerin yoluna. Kendilerine gazab edilmis olanlarin ve sapmislarin yoluna degil” dedigi zaman Allah: “Bunlar kulumundur, kuluma istedigi verilecektir” der” (Müslim, Salât,38, 40; Ebû Dâvûd, Salât, 132).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu