Geleneksel El Sanatları Bölümü Nedir

Geleneksel El Sanatları Bölümü Hakkında Bilgiler 

Geleneksel El Sanatları Nedir ?
Bölüm mezunları serbest sanatçı olarak hayatlarını kazanabilecekleri gibi, müzelerde ve kütüphanelerde de görev alabilirler.

Programın Amacı: Özellikle mimari eserlerde kullanılan, ahşap oymacılığı, alçı işleri, duvar resimleri, metal işleri, cam süslemeciliği gibi geleneksel el sanatlarımızın örneklerini belgeleyecek ve üretilen bilgiyi günümüz teknolojisine aktaracak nitelikte teknik ara eleman yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Geleneksel el sanatları programında teknik resim, temel sanat eğitimi, mesleki resim, malzeme bilgisi, sanat tarihi, Türk el sanatları tarihi, ölçme teknikleri, koruma ve restorasyon, geleneksel yapı süsleme teknikleri, ahşap işleme teknikleri gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Geleneksel el sanatları programında okumak isteyenlerin el becerisi, göz ve eli eşgüdümle kullanabilme, tasarım ve çizim yeteneklerine ve estetik görüşe sahip bedence sağlam, dayanıklı, dikkatli sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Geleneksel el sanatları programını bitirenlere “Geleneksel El Sanatları Teknikeri” ünvanı verilir. Geleneksel el sanatları teknikeri çalıştığı kurumda yapılacak iş için gerekli malzemenin alınmasını sağlar, çalışacak elemanların niteliklerinin, sayılarının belirlenmesinde ve çalışma programının hazırlanmasında restorasyon mimarına, iç mimara yardımcı olur. Çalışmaların plana uygun olarak yürütülmesini sağlar. Uygulamaları bizzat yapar veya yaptırır.

Çalışma Alanları: Milli Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığının ilgili birimlerinde; yörede ve ülkedeki konuyla ilgili özel atölyelerde bulma imkânları vardır. Mezunlar ayrıca kendi özel atölyelerini kurarak piyasada çalışabilirler.

Geleneksel El Sanatları Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

ZONGULDAK KARAELMAS – ZONGULDAK MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS- SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu