Gusül Abdesti Alınca Namaz Abdestine Gerek Var mı

Gusül Abdesti Alınca Namaz Abdestine Gerek Var mı
Hz. Aişe (ra) demiştir ki

Resulullah (asm) gusleder, iki rekat ( sünnet)i ve sabah namazını(n farzını) kılardı. Onun guslettikten sonra abdesti yenilediğini hatırlamıyorum. (Tirmizi)
Hâkim’in İbn Ömer’den rivayet ettiğine göre, Resulullah’a (asm) guslettikten sonra abdest almanın gerekli olup olmadığı sorulmuş, O da, Gusülden daha efdal hangi abdest var ki! buyurmuştur.
Hadisten anlaşıldığı gibi gusül abdestinden sonra abdest almak şart değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) de gusül abdestinden sonra abdest almadığı nakledilmiştir.

Abdest ve guslün tarif edildiği ayet şöyledir:

Müminler! Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklerinize kadar ellerinizi yıkayın. Başınıza meshedin ayaklarınızı da topuklarınıza kadar. Eğer cünüpseniz yıkanın. Hasta veya yolcu olur veya sizden biri ayakyolunda gelir ya da kadınlara temas etmiş olur da su bulamazsanız temiz toprağa teyemmüm edin; onunla yüzünüzü ve ellerinizi meshedin. Allah, sizi sıkıntıya sokmak istemez. Onun isteği sizi arındırmak ve size olan nimetini tamamlamaktır. Belki şükredersiniz.(Maide, 5/6)

Bu ayete göre cünüp olanlar ancak gusül abdesti almak sureti ile namaz kılabileceklerdir. Dolayısıyla bir kişi gusül abdesti aldıktan sonra abdesti bozucu herhangi bir sebep olmadığı müddetçe yeni bir namaz abdesti almaya gerek olmadan namaz kılabilir. Bu konuda gusül yeterlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu