Hamilelik döneminde nasıl beslenilir?

Hamilelik döneminde nasıl beslenilir?

Hamilelik bir kadınının beslenmesi için en önemli dönemlerden biridir. Yetersiz ve dengesiz beslenme hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için olumsuz sonuçlar yaratabilir.

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Küçük, folik asit bakımından zengin sebze ve meyvelerin, bebeğin kemik gelişimini sağladığını ve hamilelik boyunca bu besinlerin sofradan eksik edilmemesini öneriyor.

Kadının yaşamı boyunca geçirdiği en önemli evrelerden biridir hamilelik. Bu dönemde 10-12 kilo aldığı gibi, beslenme ihtiyacı da artar. Çünkü artık onun hem kendi, hem de karnındaki bebeği için beslenmesi gerekir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Küçük, hamilelikte meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, fazla alınan kilonun hem anne adayı, hem de çocuk için tehlike oluşturacağını söylüyor. Op. Dr.Küçük, şöyle konuşuyor :
“Anne adayının hamileliği süresince 10 kilo alması yeterlidir.(bir canlı taşıyorum) diyerek abur cubur ve dengesiz beslenmek en basitinden doğumun zor olmasına ve anne adayının hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Ama dengeli beslenerek 10 kilo alındığında bunun 3,5 kilosu bebeğe, 650 – 900 gramı bebeğin eşine, 2,5 – 3,5 kilosu hücrelerarası sıvı ve kan hacmine, 400 gram da göğüslerin büyümesine gider. Geri kalan 1 kilo 600 gram anneye yağ dokusu olarak kalır. Hamilelik sona erdiğinde de anne fazla kilolarından kurtulmak için rejim yapmak zorunda kalmaz.”

Hamilelikte İlaç Alınmamalı

Hamileliğin ilk belirtileri genellikle sabahları meydana gelen baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetleri oluyor. Bu şikayetlerin artması, kadınların beslenmesini de etkiliyor. Op. Dr. Küçük, sözlerine şöyle devam ediyor :
“Mide bulantısı ve kusma şiddetli olursa hamile kadın bir şey yiyip içmez. Bu durumda, vücuttaki proteinlerde ve kan hacminde azalma ile birlikte böbrek yetmezliğine kadar varan sonuçlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kusmanın yoğun olduğu dönemlerde bolca su içilmeli,meyve yenilmeli ve sebze yemeklerine rağbet edilmelidir. B6 vitamini bu dönemin kolayca atlatılmasını sağlıyorsa da doktora sormadan almamak gerekir. Gece yatmadan önce yenilen yağsız bir tost ya da birkaç bisküvi sabahları görülen mide bulantısını giderir.”

Hamilelik Dönemleri

Doktorlar 9 ay 10 gün süren hamileliği anne ve bebek açısından üç aşamada değerlendiriyor. Buna göre ; 0-3 aylık dönem birinci aşama, 3-6 aylık dönem 2.aşama, 6-9 aylık dönem ise üçüncü aşama oluyor. Op. Dr. Esra Küçük, bu aşamalar konusunda şu bilgiyi veriyor :
“Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organları oluşmaya başlar. Bu nedenle bu dönemde rejim yapmak veya aşırı beslenmek yanlıştır. Bebeğin beyin ve omurgasının yeterince gelişmesi için bu dönemde folik asit bakımından zengin olan gıdalar alınmalıdır. Aksi takdirde bebek omurgası yeterince gelişmemiş olarak doğabilir. Folik asit koyu yeşil yapraklı ve kök sebzelerde, meyvelerde bolca bulunuyor. Hamileliğin dördüncü ve altıncı ayları arasındaki dönem, fiziksel ve duygusal olarak en rahat dönemdir. Hamileliğin ilk dönemlerindeki kusma, bulantı gibi şikayetler ortadan kalktığından beslenmede ve hareketlerde belirgin bir rahatlama olur. İştah artar.

Dikkatli ama dengeli beslenilmediğinde kolay kilo alınır. Bu aylarda bebeğin gelişimi daha hızlıdır. Bu nedenle mineral, vitamin ve protein bakımından zengin gıdalar alınmalıdır. Bunlar balık, et, kuru baklagiller, süt, yoğurt, meyve ve sebze olmalıdır. Kahvaltıda da sofradan yulaflı ve kepekli kahvaltı gevrekleri eksik edilmemelidir. Hamileliğin altıncı ayından itibaren bebeğin kemiklerinde gelişme başladığından kalsiyum ihtiyacı artar.

Anne adayı bu dönemde her gün pastörize süt, peynir ve pastörize yoğurt yemelidir. Fasulye, ekmek, tahıl ve sardalya gibi kılçığıyla beraber yenilebilen balıklarda kalsiyum bolca vardır. Yeterli kalsiyum alınmadığında kadınlarda kemik erimesi görülebilir. Hamileliğin yedinci ayından itibaren anne adayını günde 300 kalori fazladan almalıdır. Bunu da meyve, tahıl, pirinç ve patatesten karşılayabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu