istanbula Yakın Gezilecek Yerler

istanbula Yakın Gezilecek Yerler

Sapanca
Sapanca Gölü kuş gözlemciliği yapmak için en ideal yerlerden. Rakımı 31 metre olan göldeki kuşlar koruma altında. Göldeki kuş türlerinden başlıcaları sukuşu, Macar ördeği, elmabaş patka, ve sakarmeke. Sapanca, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir merkezdi. Şimdi bağlı olduğu il olan Kocaeli, 1701 yılında Sapanca’nın köyüydü.
Kocaeli sınırları içindeki Sapanca Gölü, İzmit Körfezi’nin 17 kilometre doğusundan başlayarak, kuzey-güney yönündeki en geniş yerde yayılıyor. Yüzölçümü 42 kilometre, en derin yeri ise 61 metre olan gölün, güneydeki Samanlı Dağları ve kuzeydeki plato arasında oluk biçiminde uzanan çukurluğu, tektonik kaynaklı. Bu çukurluğun, İzmit Körfezi’nin bir devamı olduğu ve eski dönemlerde doğudaki Adapazarı çöküntü alanına kadar sokulduğu sanılıyor.

Yalova
Yalova Termal’deki kaplıcaların pek çok hastalığa deva olduğu herkesçe biliniyor. Şifa dolu bu ilçeye sadece kaplıcaları için değil, Karaca Arboretum’un büyüleyici ortamını görmek için de gitmelisiniz. Gezi alanı olarak düzenlenmiş Termal’de gezilecek ve piknik yapılacak birçok yer var. Yürüyüş parkurlarındaki ağaçlarla ve mavi çamlarla kaplı ormanın içinde ilerlerken, oksijenden başınız dönüyor. Bölgede müze olarak Atatürk Köşkü’nü gezebilirsiniz.

Gemlik
Gemlik, Bursa’nın 30 kilometre kuzeybatısında, Marmara denizinin sakin bir kıyısında, Orhangazi-Yalova ve Mudanya arasında kurulmuş. Roma, Pers, İyon ve Bizans’ın izlerini taşıyan Gemlik, Osman Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. Gemlik, Türkiye’nin en lezzetli sofralık zeytinin de yetiştiği bölge aynı zamanda. Son yıllarda sanayisi de gelişmiş olan Gemlik’e bağlı Kurşunlu, Küçük Kumla, Büyük Kumla ve Karacaali ise yaz turizminin yoğun olarak yaşandığı kıyılar.

İznik Gölü
İznik Gölü Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük tatlısu gölü. Gölün çevresi piknik sahaları, turistik tesisler, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplı. İznik’te yiyeceğiniz yemeklerin tadına doyamayacaksınız. Gölün su ürünleri arasında, yayın, sazan, alabalık ve istakoz bulunuyor.

İznik
İznik, Hıristiyan dinince ülkemizdeki 8 kutsal hac merkezinden biri ve en önemlisi. Özellikle M.S. 324 yıllarında başlayan 1563 yılına kadar 17 kez toplanmış olan ve Hıristiyanlık dini için çok önemli olan konsül toplantılarından 8 tanesi ülkemizde gerçekleştirilmiş, bunlardan 1. ve 7. si ise İznik’te yapılmış. 16 ve 17. yüzyıllarda çini merkezi olan İznik, Türkiye’deki saray ve camilere çok önemli süslemeler hediye etmiş. İznik ve çevresindeki kazırlarda bulunanlar ise İznik Müzesi’nde sergileniyor. 4. yüzyılda inşa edilen, M.S. 787 yılında II. İznik Konsulü’nün toplandığı Ayasofya Bazilikası, Süleyman Paşa Medresesi, II. Murat Hamamı, Abdülvahap Türbesi, Lefke ve İstanbul kapılarındaki duvar kabartmalarla medusaları ve eski İznik evleri görülmeye değer yerlerden bazıları. Her gün açık olan müzede, İznik çinileri, heykeller, lahit, sütun başlarından çeşitli örnekler sergileniyor.

Ballıkayalar
İzmit sınırları içinde bulunan, göletleri, deresi ve şelalesiyle göz dolduran bu yemyeşil vadi, 1994 yılında tabiat parkı ilan edilmiş. Ballıkaya bölgesi, trekking ve dağcılık sporlarıyla ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir bölge… Ballıkayalar’a gelirken, hele de mevsim sonbahar ise, fotoğraf makinenizi yanınıza almayı sakın unutmayın… Bölge içinde bulunan Ballıkaya deresi, göçmen kuşların uğrak yeri olduğundan ilginç enstantaneler yakalamanız işten bile değil!..

İzmit
İstanbul’u Trakya dışında tüm ülkeye bağlayan kara ve demiryolu üzerinde yer alan, Roma döneminin Nicomedeia isimli bu önemli şehri bugün zengin bir endüstri merkezi. Tipik 18’inci Osmanlı dönemi sivil mimarlık örneği olan Saatçi Ali Efendi Konağı restore edilmiş haliyle bugünkü Etnografya Müzesi. İzmit’in doğusunda önemli bir halıcılık merkezi olan Hereke yer alıyor. Yerel tatlısı Pişmaniye, şekerin binlerce ince tel haline getirilmiş şekli.

Kerpe
Masmavi deniziyle sırtını çam ormanlarına dayamış şirin bir Karadeniz köyü Kerpe. Kerpe Burnu’ndaki eşsiz güzellikteki kayalıklar ise turistleri bölgeye çeken başlıca unsur. Kerpe’de orman içinde ya da Kayalıklar’da yürüyüşe çıkabilir, tekne kiralayıp dolaşabilir, Kerpe Burnu arkasındaki Miço Limanı’nın anıtsal kayalarını, gizli koylarını ve dehlizlerini bir de denizden görebilirsiniz.

Maşukiye
Maşukiye farklı ve doğayla başbaşa bir gün geçirmek isteyenlerin her mevsim gidebileceği bir yer. Orman içinden gelen Yayla deresinin aktığı Alabalık Vadisi, üzerine kurulu piknik alanları, restoranlar ile alabalık üretim çiftliği hem dinlenmek hem de yemek yiyebilmek için özlenen imkanlar sunuyor. Yemyeşil sık bitki dokusunun içine girdiğinizde kendinizi kaybedebilirsiniz.

Kefken
Kandıra’ya bağlı kıyı yerleşimlerinin en gelişmişi olan Kefken, denizi, kumsalları ve çam ormanlarıyla vazgeçilmez bir tatil beldesi… “Pembe Kayalar” ise deniz seviyesinde, baklava biçimli kesilmiş kayalardan oluşan ve ilginç jeolojik yapısıyla görenlerde hayranlık uyandıran bir yer. Suyun içindeyken yumuşak olan kayalar, çıkarıldıktan sonra sertleşmekte. Kıyı emniyeti ve kurtarma ekiplerinin yer aldığı Kefken Adası ise tekne gezisi yapıp tarihi kalıntıları görebileceğiniz, piknik yapıp yüzebileceğiniz, 45 dakikalık mesafede, Pembe Kayalar’ın karşısında bulunan bir ada.

Darıca
İstanbul’a 38 km. mesafede bulunan Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı, kuş türleri açısından dünyada benzeri olmayan bir park. Hayvanat bahçesinde 350 çeşit hayvan ve 250’nin üzerinde bitki çeşitleri, tropik merkez akvaryum, botanik bahçeleri ile çocuk oyun alanları, teleferikler, restoranlar ile bir bütün oluşturuyor.

Çınarcık Erikli Yaylası
Erikli Yaylası, Yalova-Çınarcık’ta, Teşvikiye Köyü’nün 6 kilometre kadar yukarısında yer alıyor. Denizden 600 metre yükseklikteki yayla kestane, karaağaç, ıhlamur, köknar ve elma ağaçlarıyla kaplı. Erikli Deresi boyunca uzanan yürüyüş parkurunun en önemli özelliği üzerinde çok sayıda şelale yer alması.

Enez
Saroz Körfezi’nin büyük yerleşimlerinden biri olan Enez yaz aylarında ciddi bir yoğunluk yaşamakta nüfusu 50 bin seviyesine gelmektedir. Tertemiz bir deniz ve uzun kumsallara sahip olan Enez sahilleri, yaz aylarının en çok ilgi çeken bölgelerinden biridir. Avrupa ve Afrika arasında göç eden bir çok kuşun uğrak noktası olan Enez İlçesi yakınlarındaki Gala Gölü, barındırdığı su kuşu türlerinin çeşit ve miktar olarak zenginliği bakımından uluslararası düzeyde öneme sahip sulak alanlarımızdan biri. Enez’in 4 kilometrelik sahili olağanüstü. Deniz, yerlilere göre, kendini temizleyen ender denizlerden. Göller denizle karıştığından, hem tatlı hem de tuzlu su balıkları lezzetli.

Marmara Adası
Marmara Adası, giderek kirlenen Marmara Denizi’nde, denize girilebilecek iki-üç yerden birisi. Sahile yakın yerlerde zeytinlikler, bağlar, yükseklerde kızılçamlar ve güneyde makiler, Marmara Adası’nı yakınındaki diğer adalardan ayırıyor. Hemen yakınındaki Avşa’da turizm sezonu daha canlı yaşanırken, Marmara’da sakinlik ve mütevazılık göze çarpıyor. Belki de bu nedenle ada doğal yapısını bugüne dek korumayı başarabilmiş. Marmara Denizi’nde Marmara ve Avşa dışında kiminde hiç yerleşim olmayan, sadece fırtınaya yakalanan balıkçıların sığındığı küçük adacıklar da var. Ekinlik, adı gibi ekilip dikilebilen bir ada. Kapıdağ Yarımadası ile Avşa arasında Paşa Limanı, Paşa Limanı ile Avşa arasında, Erdek’in 250 metre açığında da Zeytinli Adaları, Marmara Denizi’nin diğer küçük adaları. Kapıdağ Yarımadası’nın karşısında sıralanan irili ufaklı bu adalara feribot, deniz otobüsü, vapur ve motorlarla ulaşılabiliyor.

Alıntı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu