istanbul’da Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

istanbul’da Görülmesi Gereken Yerler

İstanbulda görülmesi gereken mekanlar
Bu başlık altında vereceğim İstanbul’da görülmesi gereken yerler elbette bu kadar sınırlı değil.Güzel İstanbulumuzun tümünü anlatmaya ne vakit ne de imkanlar yetmez.Şimdilik görülmeye değer ve gezip gördüğüm ve mutlaka görülmesi gereken yerleri ekleyeceğim.

İşte İstanbul’da Görülmesi Gereken Yerlerden birkaçı..

Kızkulesi

Kızkulesi hakkında yıllardır çeşitli hikayeler rivayetler anlatılır.Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Kız Kulesi Seferleri:
Kabataş’tan tekne seferleri: Hafta içi gündüz 12:00-18:00, Hafta sonu gündüz 09:00-18:00 saatleri arasında bir saat arayladır. Akşam seferleri ise 20:00-21:45 ve 21:30′dur.

Üsküdar Salacak’tan ring seferleri: Hafta içi gündüz 12:15-19:00, Hafta sonu gündüz 09:00-19:00 saatleri arasındadır. Hafta içi ve Hafta sonu akşam 20.15-01:30 saatleri arasındadır.

Ulaşım ücretleri (Normal): Kabataş ve Salacak 5 TL
Ulaşım ücretleri (Öğrenci ve emekli): Kabataş ve Salacak 4 TL

Molla Aşkı Kültür Parkı

Burada güzel bir boğaz manzarası izlenir. Fatih’te bulunan Molla Aşkı Kültür Parkı Fatih Belediyesi tarafından restore edilmiş. Buradan Topkapı Sarayı’nı, Galata Kulesini ve Haliç’i seyredebiliyorsunuz. Mönüsünde birçok bitki çayı, sıcak ve soğuk içecek mevcut. Kahvaltı hizmeti verilen mekanda yemek de yenebiliyor.Molla Aşkı Kültür Parkı’na gitmek çok zor değil.Herkesin bildiği ve popüler olan bir yer olduğu için kimse sorsanız yolu tarif edecektir.

İstanbul Sultanahmet Meydanı

Mutlaka görülmesi gereken yerlerden birtanesidir. Her devirde İstanbul’un en dinamik ve en önemli yeri olmayı başarmış bir yerdir. İstanbul’un en önemli abideleri Sultan Ahmet Camii, Yere Batan Sarnıcı ve Ayasofya burada bulunuyor. Ayrıca Sultan Ahmet Camii’nin karşısında yer alan İbrahim Paşa Sarayı da Türk ve İslam Eserleri müzesi olarak ziyarete açık. Sultanahmet, tarihi yarımadanın batı ucu, farklı İmparatorlukların en önemli dini, idari ve sivil yapılarının yer aldığı ve bugün de izlerine rastlanan bir meydan. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız ve hala görmediyseniz, bir gün kendinize vakit ayırın ve Sultanahmet’i gezin. Bunca zaman bunu yapmadığınıza pişman olacaksınız.

Miniatürk

Burada Türkiye’de varolan tüm tarihi yapıların örnekleri mevcut. Ayrıca Miniatürk, 60.000 metrekareyle dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkı özelliğini de taşıyor.
Parkta şu anda 105 yapıt sergileniyor. Parkın sol üst bölümünde dünyadan birkaç yapıya da yer verilmiş. Günümüzde ayakta olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi gibi bazı yapılar o günkü tahmini görünümlerine göre yapılmışlar.
Genel bir yürüyüş yoluna sahip olan park, ziyaretçilerin tüm parkta kolayca gezinebilmelerine olanak tanıyor.
Miniatürk her gün ziyarete açıktır. Ziyaret saatleri:

Haftaiçi 09:00-17:00
Haftasonu 09:00-17:00

Miniatürk’te uyguşlşlanan ücret tarifesi ise:

Tam bilet: 5 TL Öğrenci, Öğretmen, Askeri Personel: 3 TL
Okul grupları: 2 TL
Yabancı uyruklu ziyaretçi: 10 TL / 7 Euro / 8 USD

Kanlıca

Kanlıca Beykoz ilçesinin ünlü bir semti.Sadece yoğurt yemek için bile gidilebilir. Yanında pudra şekeri ile gelen yoğurdun tadı harika.Kanlıca sadece yoğurdu ile ünlü değil. Popüler dizileri takip ediyorsanız ne kadar güzel oldukları oradan da anlaşılıyor.

Pierre Loti

Pierre Loti adını 1850 – 1923 yılları arasında yaşamış ünlü Fransız yazar Pierre Loti’den alıyor. Deniz subayı olan Loti, Türkiye’ye ilk kez 1876 yılında gelmiş ve bir yıl kalmış. Eyüp sırtlarındaki tarihi kahveyi de o yıllarda keşfetmiş. Fransa’da evli olduğu söylenen Pierre Loti ile Aziyade arasında büyük bir aşk olduğu yıllarca efsane gibi dilden dile aktarılmış. Pierre Loti aynı isimli romanında Aziyade’ye olan aşkını gizlememiş ve o gün bugündür kahvenin adı Pierre Loti olarak anılmış. Kahvenin bulunduğu tepeye de Loti’nin anısı Pierre Loti Tepesi adı verilmiş.

Pierre Loti Eyüp’te bulunuyor. Feshane’yi geçtikten sonra biraz da yokuş tırmanarak kolayca tepeye varabiliyorsunuz. Arabayla gidenler için park yerleri mevcut. Armutlarda oturup nargile keyfi yapmak bambaşka. Tüm İstanbul ayaklarınızın altında sanki.

Büyük Ada

Büyük Ada özellikle haftasonları kafa dinlemek için ideal bir yerdir. Sakin bir ortam, sessiz ve muhteşem.

Büyük Ada’ya Nasıl gidilir?
Büyük Ada’ya giden vapurlar Kabataş, Bostancı ve Kadıköy’den kalkıyor. Kabataş’tan Büyük ada’ya varış yaklaşık 1 buçuk saat sürüyor.

Vapur Büyük Ada’ya gitmeden Kınalı ada, Burgaz ada, Heybeliada’ya uğruyor.

Büyük Ada’da:

Bisiklet veya fayton kiralayabilirsiniz.
Dil Burnu’nda piknik yapabilirsiniz.
Prenses, Yörük Ali ve Kumsal plajlarında yüzebilirsiniz.
Aya Yorgi Kilise’sini ziyaret edebilir ve tüm adayı görebilirsiniz.

Topkapı Sarayı

Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de kesinlikle Topkapı Sarayı’dır. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene Devletin idare merkezi ve Osmanlı sultanlarının resmi ikametgahı olmuştur.

Bölümleri: Topkapı Sarayı, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında tarihsel İstanbul yarımadasının ucundaki Sarayburnu’nda Bizans akropolü üzerinde inşa edilmiştir. Saray, kara tarafından Fatih’in yaptırdığı Sûr-ı Sultâni, deniz yönünden ise Bizans surları ile şehirden ayrılmıştır. Çeşitli kara ve deniz kapılarıyla saray içindeki değişik işlevlere açılan kapıların dışında, sarayın anıtsal girişi Ayasofya arkasındaki Bâb-ı Hümâyûn (Saltanat Kapısı)dur.

Topkapı Sarayı yönetim, eğitim ve padişahın yaşam yeri olması nedeniyle oluşturulan örgütlenmeye uygun olarak iki ana bölüme ayrılır ki bunlar, birinci ve ikinci avludaki hizmet yapılarından oluşan Bîrun ile iç örgütlenme ile ilgili kısımları içeren Enderûn’dur.

Topkapı Sarayı Müzesi’nin açık olduğu günler

Topkapı Sarayı Müzesi Salı günleri kapalıdır. Diğer günler, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Dini ve Resmi Bayram günlerinin ilk günü müze, 13:00′dan itibaren açıktır.

Müzesi giriş için biletleri nereden ve kaç liraya alınabilir?

Topkapı Sarayı Giriş Biletleri Sadece Topkapı Sarayı Müzesi 1. Avluda bulunan bilet gişelerinden temin edilir. Harem için ayrıca bilet almak gerekmektedir.
Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti yerli ve yabancı ziyaretçiler için 20 (yirmi) TL’dir.
Harem giriş bileti yerli ve yabancı ziyaretçiler için 15 (on beş) TL’dir.
Harem giriş biletleri ayrıca Harem girişindeki gişede de satılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu