Kan Hücreleri Akyuvar

 Kan Hücreleri Akyuvar

Lökosit veya akyuvarlar olarak da adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. Vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı koruyan lökositler, bağışıklık sisteminin önemli bir bölümünü oluştururlar. Sağlıklı bir yetişkin insanın bir litre kanında 4×109-11×109 adet, bir başka tanımla, bir damla kanda takriben 7.000 ila 25.000 arası beyaz kan hücresi bulunur. Bu miktar Lösemi hastalarında 50.000’e kadar çıkar. Lökositler kanın dışında lenf sistemi, dalak ve diğer vücut dokularında da bulunur.

Lökosit tanımı tüm beyaz hücre tiplerini kapsayan kaba bir tanımdır. Bu şekilde kan hücrelerini gruplamak sıklıkla bu tanımın yanlış kullanımına yol açmaktadir. Bu yüzden farklı kaynaklar hücreleri kökenlerine göre ayırmaya yoluna gitmektedir.

Lökosit Tipleri

Birden fazla lökosit tipi vardır. Bu çeşitler çekirdek büyüklüklerine, yapılarına ve bazı boyalara karşı olan afinitelerine göre sınıflandırılırlar. Lökositleri üç temel gruba ayırabiliriz:

* Granülositler,
* Lenfositler,
* Monositler.

Granülositler

3 tip granülosit vardır:

* Nötrofiller,
* Bazofiller,
* Eozinofiller.

Lenfositler

Bağışıklık yanıtının humoral bağışıklık yanıtı|humoral bölümünü oluşturan lenfositler, kandan çok lenf sisteminde bulunurlar. Kanda 3 lenfosit tipi bulunur: B hücresi|T hücreleri, T hücresi|T hücreleri ve doğal öldürücü hücre|doğal öldürücü (katil) hücreler. B hücresi|B hücreleri her antijene özel antikor üretirken, CD4|CD4+ (yardımcı T hücresi|yardımcı) T hücreleri ise bağışıklık yanıtını düzenlerler. CD8+ (sitotoksik T hücresi|sitotoksik) T hücreleri (öldürücü T hücreleri olarak da adlandırılırlar) ve doğal öldürücü hücreler ise bakterileri ve virüslerle enfekte olmuş vücut hücrelerini yok edebilirler.

Monositler

Monositler fagositoz yapma özelliğine sahiptirler. Ayrıca T hücresi|T hücrelerini uyararak onların çoğalmasını sağlarlar. Kan dolaşımından ayrılıp dokulara giren monositler makrofaj diye adlandırılırlar.

Lökositlerle İlgili Hastalıklar

* Lökopeni, kandaki lökosit sayısının azalması
* Lökositoz, kandaki lökosit sayısının çoğalması
* Lösemi ve lenfom kanser türlerinde lökositler kontrolsüz biçimde çoğalırlar.

Diğer Doku Hücreleri

* Histiositler, kan dolaşımında bulunmayıp, lenf sisteminde ve diğer vücut dokularında bulunan hücreler:
* Makrofajlar
* Dendritik hücreler
* Mast hücreleri (mastositler)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu