Kayak Hakkında Bilgiler

Kayak Hakkında Bilgiler
kayake

Kayak, insanların kar üzerinde batmadan kayarak ilerlemesine yarayan araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalı.


tarihçe Kayağın ilk çıkış şekli, insanların karda batmamak için çeşitli ağaçlardan çeşitli şekilde parçalar yapması olarak düşünülünür. Tarihçesi 5000 yıl öncesine ait ilk kayaklar, dişbudak, betula ve çam ağaçlarından yapılmış olup, bunların kayganlığını artırmak için çam ağacından yapılanların tabanları katranla, betuladan yapılan kayaklarda deriyle kaplanmıştır. Kayağın ilk ortaya çıktığı ve kullanıldığı bölgeler; Sibirya, Moğolistan ve Altaylar’dır. Daha sonra kullanım bölgeleri, Kuzey Amerika, Balkanlar, Anadolu ve Kuzeybatı yönünde İskandinavya ile İzlanda’ya doğru yayılmıştır. 1921 yılında İsveç’te bulunan çam ağacından yapılmış ilkel kayağın (Hoting Ski) 4500 yaşında olduğu saptanmıştır. İlk defa bir ulaşım aracı olarak Norveç, İsveç, Finlandiya ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde kullanılan kayak, 15. yy.dan itibaren İsveç, Norveç, Polonya, ve Rusya tarafından askeri amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içinde gelişerek bir spor aracı olarak benimsenmesi sonucunda, 1866’da Cristina’da ilk kez kayak yarışmaları düzenlenmiş, bu karşılaşmaya gösterilen büyük ilgi üzerine, 1879’da Oslo’da daha büyük bir organizasyon gerçekleştirilerek kayakla atlama yarışmaları yapılmıştır. 1880’li yıllarda Norveç’li Fridtjof Nansen’in 6 kişilik ekibiyle Grönland’ın kuzey ucunu kayakla geçip, daha sonra “Grönland’da Kayakla Gezi” kitabını yayımlaması, kayağa gösterilen ilginin daha da artmasına neden oldu. 1896 da Mathias Zdarsky, Alp disiplininin temellerini oluşturan yeni teknikler bularak kayakta büyük bir devrim gerçekleştirmiştir. Dünyadaki ilk kayak kulübü 1877’de, Fridtjof Nansen’in girişimleriyle Norveç’te “Ski Club de Cristina” adıyla kurulmuş, bunu 1890’da Almanya, 1894’te Avusturya, 1901’de Fransa ve 1903’te İngiltere’de kurulan kayak kulüpleri izlemiştir. 1924’te merkezi Bern’de olan Uluslararası Kayak Federasyonu (Federation International de Ski) FIS’in kurulmasıyla birlikte kayak, aynı yıl kış olimpiyatları programına dahil edilmiştir. FIS’in ilk kez 1925’te düzenlediği “Kuzey Disiplini” ile 1931’de düzenlediği “Alp Disiplini” yarışları günümüzde her iki yılda bir, ayrı yerlerde ve birbirinden bağımsız olarak yapılmaktadır.

Kar koşulları yetenek ve kullanım amacına göre değişik kayak çeşitleri bulunmaktadır. Bu kayaklar kullanılan materyal sertlik uzunluk ve kenar kesim gibi özellikleri bakından farklılıklar gösterirler. Kayak çeşitleri temelde dört kategoride toplanır:

1-Yarış Kayakları : Hızlı kaymaya elverişli tasarlanmış kayaklardır.
Yüksek hızlarda şokları emmek amacıyla sert ve dar olarak imal edilirler. Kenar kesimlerinin diğer kayak çeşitlerine göre daha düz olmaları sebebiyle bu kayakları döndürmek daha zordur ve iyi birteknik gerektirir. İki alt gruba ayrılırlar:

• Büyük slalom: Büyük ve geniş dönüşlere uygun olup yüksek hızlarda
titreşimleri emmek en önemli özellikleridir.

• Slalom: Küçük ve keskin dönüşlere uygun olup buzda ve dik yamaçlarda yüksek kontrol sağlarlar.

2- Performans Kayakları : Daha çok ezilmiş pistlerde kaymayı tercih eden kayakçılar için yarış kayaklarına göre daha geniş ve yumuşak olma özellikleri ile daha düşük hızlara uygun olarak tasarlanmışlardır.

3- Carving Kayaklar : Diğer kayaklara benzemekle birlikte düşük
hızlardaki duyarlılığı arttırabilmek için daha yumuşaktırlar. Burunları daha geniştir. Yeni başlayanların dönüşlerin sonunda arkaya hatalı olarak fazla ağırlık verip kayağın kuyruğunu kaydırmamaları için kuyruk bölümü özel olarak inceltilmiştir.

4- Çok Yönlü Kayaklar (Mid-Fat): Dağın her yerinde ve değişik kar şartlarında kaymayı tercih edenler için tasarlanmışlardır. Toz kar veya eski parçalı karda ilerleyebilecek kadar geniş olmakla birlikte bu genişlik ezilmiş veya sert karda sorun çıkartacak kadar fazla değildir. Ayrıca en popüler kayak çeşididir.

Diğer Kayak Kategorileri

Bu dört temel kategori dışında kalan ancak diğerleri kadar sık kullanılmayan kayak kategorileri de vardır:

Toz kar kayağı : Toz kar veya parçalı kar üzerinde rahatça kayabilmeleri için kayak çeşitleri içerisinde genişliği en fazla olanıdır. Dezavantajı ise sert kar veya ezilmiş karda en iyi kayakçıların bile zorlanmasıdır.

Freestyle: Kayaklar Snowboard’larınkine benzer özel pistlerde atlayıp zıplamak havada değişik hareketler denemek için uygundur. Bombelerde de kullanılabilen manevra kabiliyetleri yüksek kısa kayaklardır. Bazı modellerinde kayağın iki burnu vardır.

Board Kayakları: Uzunluğu genellikle 60-80cm olan kayak kategorileri arasında boyu en kısa olan atlayıp zıplamak çeşitli hareketler denemek veya değişik bir tecrübe yaşamak için kullanılabilen kayaklardır. Boyu kısa olduğundan yeterli yüzey
alanına sahip değildirler. Bu yüzden özellikle yüksek hızlarda oldukça kontrolsüzdürler.

Downhill speed: Aerodinamik kasklar ve kayak ayakkabıları. Sürtünmeyi azaltan elbise ve batonlar. 25 metrelik kayaklar. Yazın rüzgar tünellerinde antremanlar. 250 km hız. Herşey bunun için.

Kayak Ayakkabıları:

Kayak malzemeleri seçiminde kuşkusuz en çok dikkat edilmesi gereken malzeme kayak ayakkabısıdır. Kayak düzeyinize ve ayağınıza uygun bir ayakkabı seçiminin önemini ne kadar çok vurgulasak azdır. Ayağınıza uygun bir ayakkabı vücudunuzdan kayaklara enerjini iletişiminizi verimli ve rahat bir şekilde gerçekleştirecek performansınızı
artıracaktır.

Kayak Bağlamaları:

Kayaklarınızın ayağınızda güvenli bir şekilde kalması ve düşme anında kayakları serbest bırakarak sakatlanmanızı önlemek amacıyla kullanılırlar. Ayrıca titreşim ve şokları bastırarak daha az yorulmanızı sağlar ve tabi ki düştükten sonra kayağınızı aramamanız
için onların uzaklaşmasını önlerler.

Kayak Batonu:

Batonlar dönüşlerde dengenizi sağlamanız ve tırmanışlarda destek almak için kullanılırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu