Komputerize Edilen Hareketler

Komputerize Edilen Hareketler
Kompüterler günümüzde; yaşlı bir adamın attığı adımdan tutun da rakseden bir kimsenin yaptığı hareketlere kadar muhtelif hareket şekillerini matematik formüllere dönüştürebilmektedir.
Bu kompüterli cihazlar, doktorlara vücudun daha iyi anlaşılması ve rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı olmaktadırlar. Makina Mühendisi olan araştırmacı Ali Seyrek “Biz vücuda mekanik bir sistem olarak bakıyoruz ve bu yüzden de insanoğlunun hareketlerini denklemler (muadele) serisi halinde ifade edebiliriz. Daha sonra bu denklemleri kompüterde değerlendirip insanın nasıl hareket ettiğine ve sağlıklı hareket edemediği zaman da ona nasıl yardım edileceğine dair faydalı bilgileri temin edebilmeliyiz ” demektedir.

Bu, Madison şehri Wisconsin Üniversitesinde A. Seyrek ve talebelerinin mükemmel olarak yaptıkları bir çalışmadır. Bu çalışma onların 10 yılın üzerinde bir zamanlarını almasına rağmen şimdi yürümekten çiklet çiğnemeye kadar insanoğlunun her hareketinin kompüterize edilmiş şekillerini elde etmişlerdir. Böylece çalışmaları neticesinde ortopedi cerrahları, fizikoterapistler (fizik tedavi uzmanları) ve spor antrenörleri için çok yönlü bir cihaz ortaya çıkarılmış oldu.

Wisconsin eyaletinde Wilwaukee şehrindeki devlet hastanesinin tecrübeli hekimlerinden Dr. Patrica Murray, kalçası arızalı olan bir hastanın yeniden yürüyebilmesine yardım etmek maksadıyla böyle bir programı tatbikata koymuştur. Önce hastanın vücut ölçüleri, ağırlığı ve arızalı uzuv hakkındaki bilgiler kompütere verildi. Kompüter bu bilgileri değerlendirerek cevabı şu şekilde belirtti: Hasta, yürüme hususunda ısrar etmeli ve bir baston kullanmalıydı. Bu onun için en iyi ve en uygun tedavi çaresi olarak görünüyordu.

Dr. Murray “Böyle bir çalışma yapılmadan önce arızalı ekleme ne çeşit bir tedavi yapılacağı hususunda karar vermemiz mümkün değildi. Böylece biz arızalı uzuvları eski haline getirici ekzer-siz çeşitlerini geliştirebileceğiz. Ondan da öte, vücut içerisine alet yerleştirmeden normal veya arızalı eklem içinde gelişmenin gerçekten nasıl bir seyir takib ettiği hususunda daha fazla bilgiye sahib olabileceğiz” diye görüşlerini ifade etmektedir.

Dr. Seyrek bu modeli tatbik ederek cerrahiyi takliden yapabildiği bu husustaki çalışmalarından çok ümitlidir. O bir video terminal önünde oturarak, farazî olarak kemiklerin ve kasların yerlerini değiştirebilir ve sonra böyle bir müdahalenin hastanın yürüyüşüne nasıl bir tesiri olduğunu takib edebilir.

Bu, cerrahlara, çarpık bacaklı olan hastanın bacaklarını doğru pozisyona getirmek için kemik parçaları yerleştirdiklerinde yardımcı olacaktır. Aslında Seyrek, Milwaukee şehrinde bir çocuk üzerinde güç bir ameliyata hazırlanan bir doktora yardım maksadıyla geleceğin yeni mekanik cerrahi metodlarını tatbik etmiştir bile..

Seyrek’in mühendis arkadaşları aynı zamanda hareketli modellerden de faydalanma İmkanı bulacaklar. Mesela, robotları yapanlar, insanı takliden yapılan çok daha gelişmiş makinaları yapmada bu cihazlardan faydalanacaklar. Bir mühendis el kısmını kullanarak belli parmak hareketlerini yapmak İçin lüzumlu olan kaslardaki hareket silsilesini tesbit edebilir. Böylece teller, makaralar ve motorlar kaslarla, çubuklar kemikler ve mikroaletler beyinle yer değiştirerek, belli, hususi bir hareketi meydana getirmeğe muktedir bir robot yapılabilir.

Tedavi edici makinalar bu modelden istifade edilerek yapılabilecektir. Seyrek bu modelden faydalanarak geliştirdiği bir aletle arızalı olan kaslara küçük elektrik akımları vererek ufak kasılmalara sebep olmakta ve böylece eski durumuna gelen kas kaybettiği kuvveti tekrar kazanmaktadır.

Seyrek’in modeli insan vücudu ile makinalar arasında benzerlikleri ortaya çıkarmasına rağmen arada taklid edilmesi mümkün olmayan çok kesin çizgilerin de var olduğunu göstermiştir. Seyrek “Biz modelimizi memleketin ileri gelen fizik tedavi merkezlerinde tatbik etmeğe çalıştık. Elde edilen neticelere göre, burada tedavi edilen insanların enerjileri tam randımanlı bir şekilde kullanamadığını tesbit ettik. Fakat yaptıkları hareketler her şeye rağmen güzeldi. Bu da bize göstermiştir ki insanoğlu ne kompüter modelleridir ve ne de mükemmel makinalar.. O, fani fakat yaratılışında çok ince ölçü ve ahengin hakim olduğu müstesna bir varlıktır”, diye sözlerini bitirmektedir.
alıntı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu