Kredi çekmek haram mı

Kredi çekmek haram mı
Zaruret olmasa da, ev nafakadan olduğu için, evi olmayanın kredi ile ev alması caiz olur, fakat zaruretsiz, araba veya ticaret için, kredi çekmemelidir. Dosya masrafı diye bir miktar para alınarak, faizsiz kredi veriliyorsa, böyle verilen krediyi de almak caiz olur.

Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir. Bir de, zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmaz. Bunun gibi elektrik, su faturalarını da ödemeyip ceza vermek caiz değildir. Para bulamamışsa veya unutarak geciktirmişse günah olmaz.

Zaruret olunca faizle de kredi çekmek caiz olur; çünkü (Zaruret, haramları mubah kılar) buyuruluyor. Öyle bir iş var ki, zarurete girer mi, girmez mi, bilemiyoruz. Bunun için, faizsiz para almanın birkaç yolu şöyledir:


1- Günümüzde kredi kartıyla alış veriş yapılıyor. Bir mal, taksitli olarak kredi kartıyla 500 liraya alınmışsa, 450 liraya başkasına bu malı satabiliriz.

2- Kredi kartıyla bir altını taksitli olarak 320 liraya almışsak, başka kuyumcuya peşin olarak 300 liraya satabiliriz.

3- Bankadaki görevli veya katılım bankalarındaki görevli, tahakkuk edecek faiz için, muamele masrafı, işlem ücreti gibi bir şey derse yine faizsiz alınmış olur.

4- Araba, iş yeri, makine gibi bir şey alırken, katılım bankası veya diğer herhangi bir banka, almak istenilen şeyi kendisi alıp vadeli olarak daha pahalı satarsa, mesela 100 liralık malı, 150 liraya satarsa, faiz olmaz, caiz olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu