Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir

Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban olarak kesilemiyor.

Buna göre, koyun, keçi, sığır, manda ve devenin dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemiyor. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için koyun ve keçinin 1, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Ancak 6 ayını tamamlayan koyun, 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebiliyor.

Kurban Kesilirken Dikkat Edilecek Hususlar Şunlardır;

Kan İyice Akıtılmalı

Kurban kesimi yapılırken nefes borusu ile beraber şahdamarının kesilmesi gerekiyor. Şah damarı kesilmeden sadece nefes borusu kesilip hayvanın ölmesinin beklenmesi İslami açıdan uygun değildir. Kurbanın kanının vücuttan iyice akıtılmalı.

Empati Kurun

Kurban ibadetinde hayvanlara karşı merhametli olunması gerekiyor. İslam’da tüm hayvanlara karşı kötü muamele yasaklanmıştır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu konuda empati kurmamızı öneriyor. Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak, kurbanlıklara da öyle davranmalıyız.

Kesimde Temizliğe Önem Gösterin

Kurban bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, etlerin saklama, hazırlama, pişirme gibi aşamalarında gerekli hijyen hassasiyetinin gösterilmemesi, çeşitli hastalıklara sebep olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu