Medya araçlarının eğitime sağladığı yararlar nelerdir?

Medya araçlarının eğitime sağladığı yararlar nelerdir?

Medya ve Eğitim

Medya, haber niteliği taşıyan olayları gündeme taşır, halkın bilgilenmesini sağlar. Bu görevi yaparken de; etik, hukuksal ve toplumsal değerleri göz önünde bulundurur. Halkın bilgi almasında, bilinçlenmesinde önemli bir görevi yerine getirir.

Medya ve eğitim birbirinden bağımsız düşünülemez. Her ikisi de toplumun olmazsa olmazıdır. Medya ilke olarak; haberlerin ve olayların eğitici yanını göz ardı edemez. Eğitim ilkeleri göz önünde tutularak programlar, haberler, görüntüler vermek zorundadır.

Günümüzde, Toplumların yönlendirilmesinde Medya tek belirleyici güç hale gelmiştir. Verdiği her mesaj, toplumlarda yankısını hemen bulmuştur. Bir klipteki veya filmdeki intihar görüntüsü bile insanları etkilemiş, bazı kişilerin intihar denemelerine yol açmıştır. Yine dizilerdeki argo söylemler sokaktaki halkın günlük konuşma diline girivermiştir.

Medyada çıkan sosyete haberleri, ünlülerin yaşamları; toplumda özenti haline getirilip, kolay para kazanma yolları arayışını çoğaltmış, kadınların kötü yollara düşmesine neden olunmuştur.

Özellikle son günlerde; taciz, tecavüz gibi haberlerin çoğaldığı aşikârdır. Her gün cinsel içerikli haberler görmek kanıksanmış durumdadır.

Medya bu haberleri yaparken; toplumun psikolojisini, haberin etkisini, verilen mesajı düşünüyor mu? Düşünseydi haberleri gündeme taşırken daha dikkatli olurdu. Bu tip haberlerin suç oranını artırdığını, bireyleri suça ittiğini düşünerek daha ilkeli yayın yapardı.

Daha fazla okunmak, izlenmek ve reyting toplamak uğruna, toplumu eğitici yönünü bir tarafa itiliyor. Her geçen gün; bireyci, güvensiz, korkak, suçu işlemeye hazır ve de üretmeyen bir toplum oluşmasına neden oluyor.

Eğitimde “kötü örnek” değil, “iyi örnek” her zaman ilke alınır. İyi örnekler ve ödüllerle eğitim amacına ulaştırılmaya çalışılır. Ceza kesinlikle bir yöntem olarak seçilmez.

Medya, kötü örnekleri gündeme taşıyarak adeta bireyleri suça teşvik etmekte, işin eğitim yönünü düşünmemektedir. Ülkesel, toplumsal menfaatler göz ardı edilmektedir.

Bir taraftan sigara görüntüleri yasaklanırken; diğer taraftan, şehir eşkıyalarının, magandaların, ahlaksızların, tacizcilerin yaptıkları, ettikleri günlerce topluma izletilmektedir.

Gündeme taşınan bu gibi olaylar buna benzer yeni olayları tetiklemekte; toplumda güvensizlik ve korkuyu yeşertmekte; halk sokağa çıkmaya korkar hale gelmektedir.

Çocuklara yönelik dizi ve filmlerde; büyücüler, sihirbazlar, birden yok olmalar veya ortaya çıkmalar gibi bilimsel temeli olmayan görüntülerle; çocuğu, hayatın gerçeklerinden koparmakta, hayal dünyasında yaşayan çocuklar haline getirmektedir.

Medya ve eğitim temel iki unsurdur. Medya, topluma verdiği mesajları çok iyi hesap etmeli, bu konularda duyarlı ve sorumlu davranmalıdır. İlkesiz yapılan yayınlar; suç ve suçlular olarak geri dönmekte, toplumsal çözülmeler ve travmalar yaşanmaktadır.

Yaşanası bir ülke istiyorsak; medya, biran önce bu yayımcılık anlayışını tekrar gözden geçirmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu