Namazda pantolon çekmek

Namazda pantolon çekmek

Bilindiği üzere namazda namaz dışı işle meşgul olunmaz. Olunursa işin çokluk ve azlığına göre hüküm verilir bâzen mekrûh bâzen de namaz bozulmuş olur.

Meselâ namazda secdede iken takkesi düşen insan tek elle takkesini başına koysa namaz bozulmaz. Gerçi bu namaz dışı bir meşguliyettir ancak az meşguliyettir. Demek:
Namazda tek elle meşgul olmak az meşguliyetten sayılır. Namazı bozmaz.
Ama iki elle meşgul olsa yâni takkesini iki eliyle başına koysa bu defa namaz bozulur. Çünkü namazda iki elle meşgul olmak çok meşguliyet sayılır. Çok meşguliyetten ise namaz bozulur.
Fıkhî tâbirle amel-i kalîl ile namaz bozulmaz ama amel-i kesîr ile namaz bozulur. Tek elle meşguliyet amel-i kalîl ikisiyle meşguliyet Amel-i kesîr dir.


Öyle olunca namazda iki elle pantolon çekmenin hükmü kendiliğinden meydana çıkmaktadır.
Rükûa ve secdeye eğilirken iki elle çekilen pantolon meşguliyetinde amel-i kesîr vardır. Amel-i kesîrin hükmü ise namazın sıhhatini yok edecek dereceye varmaktadır.
Namazı bozan amel-i kesîri başka türlü târif edenler de vardır. Derler ki:
Geriden bakan kimse o işi yapanın namazda olmayacağını zannederse bu da amel-i kesîrdir. Bu tarife göre uzaktan bakan biri iki elle pantolon çekildiğini görünce bu adam namazda değildir namazda olsa böyle iki eliyle pantolon çekmez diye düşünebilir. Demek ki namazda iki elle pantolon çekilmemeli namazı tehlikeye düşürebilecek namaz dışı bir meşguliyete girilmemelidir. Meselenin özü budur.

alıntı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu