Orucun Toplumsal Faydaları Nelerdir?

Orucun Toplumsal Faydaları Nelerdir?
Oruç, toplumda sevgi, saygı, dayanışma ve yardımlaşma duygularını geliştirir.Orucun kişi bakımından pek çok faydaları yanında toplumun huzuruna da sağladığı çok önemli faydaları vardır.Oruç, insanın şefkat ve merhamet duygularını geliştirerek bunun topluma sevgi ve yardım şeklinde yansımasını sağlar.

Oruç tutan kimse açlığın ne demek olduğunu iyi bilir. Fakirlere yardım elini uzatmak isteyen ve sıkıntılarını gidermeye çalışan, toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunmaya çalışanların sayısı artar.

Orucun emredilmesinin hikmetlerinden birisi de, toplum hayatındaki farklı tabakaların birbirlerinin hayat şartlarını daha iyi anlamalarına vesile olmasıdır.

İnsanların geçim şartları farklı farklıdır. Kimileri zenginken, kimleri de fakir olarak hayatlarını sürdürürler. Cenâb-ı Hak, bu farklılığa binaen, zenginleri zekât ve sadakalarla fakirlerin yardımına davet ediyor. Hâlbuki zenginler, fakirlerin acınacak acı hallerini ve açlıklarını normal şartlarda anlayamazlar. Ancak oruçtaki açlıkla tam hissedebilirler. Eğer oruç olmazsa, kendinden başkasını görmeyen ve düşünmeyen çok zenginler, açlık ve fakirlik ne kadar elîm ve onlar şefkate ne kadar muhtaç olduğunu tam olarak anlayamaz.

Oruç ibadeti, sadece nefsin kötülüklerden ve düşmanca duygulardan arındırılması değildir, aynı zamanda beden ve mekan temizliği anlamına gelmektedir. Bu ayda insanlar, beden ve elbiselerini, evlerini, sokaklarını, paylaşılan toplu mekanları temiz tutmak suretiyle etrafındaki insanların estetik ve göz zevkine, sağlığına zarar vermemeye çalışır. Bu açıdan, Ramazan ayı birlikte yaşama kültürünün aşılandığı ve geliştirildiği bir aydır.

Oruçun bitiminden sonra yaşanan bayramlar, neşe, sevinç, sevme, sevinme ve sevindirme günleridir. Toplumun milli birlik ve beraberlik duygularının zirveye ulaştığı, dayanışma ve kaynaşmanın daha yoğun yaşandığı müstesna zaman dilimleridir. Anne babaların, büyüklerin, hastaların, komşuların, akraba ve dostların ziyaret edilerek Allah’ın rızasının kazanıldığı hayır günleridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu