Ramazanda aşırı sıcaklarda ne yapmalı?

Ramazanda aşırı sıcaklarda ne yapmalı?
Ramazan ayının artan sıcaklıkların kendini gösterdiği yaz mevsimine denk gelmesi sıcak havanın sağlıkla ilgili boyutunu gündeme getirdi.

Alınacak tedbirler ve düzenli beslenme ile sıcak havada oruç tutarken önemli bir sağlık sorunu yaşanmayacağını belirten Doç Dr. Serdar Güler, aşırı sıvı tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dini İşler Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan ise orucun tabiatında zorluk olduğunu belirterek, “Zorlanıyoruz gerekçesi ile değil, insan gücünü aşıyor olabilen durumlarda oruç tutmama imkânı olabilir” dedi.

Uzmanlar, vatandaşların sıcaklarda oruç tutarken uyku ve su ihtiyacını yeterli kullandıklarında hiçbir zorluk yaşanmayacağını belirtirken, Diyanet, “Zor deyip orucu tutmamak doğru değil; fakat kişinin sağlığını tehdit eden bir durum varsa oruç tutmayabilir” dedi.

RAMAZAN AYINDA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Klinik Şefi Doç. Dr Serdar Güler Ramazan ayının sıcaklara denk geldiği bu dönemde insanların su ve uyku ihtiyaçlarını yeterli miktarda karşılamaları gerektiğini ifade etti.
İftar ve sahur vakitlerinde ağır gıdalardan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Güler, şöyle konuştu:

“Ülkemiz için önemli sayılan bu özel aylarda daha önce almadığımız yiyecekleri de alırız. Bu yanlış bir davranıştır. Ne kadar hafif yiyecekler yersek sıcaklarda ramazan daha rahat geçer. Sahurda tuzlu ve susatacak gıdalardan (et, soğan, sarımsak, peynir vb) kaçının. Protein ihtiyacını baklagillerden ve yumurtadan karşılayabilirsiniz.”

Vatandaşlar arasında sahurda fazlasıyla yemek yenildiğinde aç kalınmayacağı gibi bir yanlış bilgilenmenin olduğunu öne süren Dr. Güler, “Çok yemek yenildiği zaman tok kalınmayacaktır. Aksine daha fazla açlık hissedeceklerdir” dedi.

AĞIR TATLILARDAN KAÇININ

Tatlıların tok kalmayı sağlamayacağını belirten Dr. Güler, Ramazan ayında tatlı tüketimine ilişkin ise şunları söyledi:
“Tatlılar kalorisi yüksek gıdalardır. Tatlıya tadını veren yağdır bu da kalori demektir. Baklava gibi ağır tatlılardan kaçınılması gerekir. Sütlü ve muhallebi türü tatlılar tüketilmelidir. Tatlı ihtiyacı sıcak ramazan ayında kavun karpuz gibi meyveler ve dondurma gibi hafif tatlılarla karşılanmalıdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu