Ankebut suresinin 45. ayetiyle ilgili kompozisyon çalışması nasıl yapılır?

Ankebut suresinin 45. ayetiyle ilgili kompozisyon çalışması nasıl yapılır?

اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ
Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salât(salâte), innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).

Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.
1.utlu: oku 2.mâ: şey 3.ûhıye: vahyedilen 4.ileyke: sana 5.min: dan 6.el kitâbi: kitap 7.ve ekımı: ve ikame et (kıl) 8.es salâte: namaz 9.inne: muhakkak 10.es salâte: namaz 11.tenhâ: nehyeder, yasaklar, mani olur 12.anil fahşâi (an el fahşâi): fuhuştan, kötülükten 13.ve el munkeri: ve münker, nekir, kötülük 14.ve le: ve elbette, mutlaka 15.zikrullâhi (zikru allâhi): Allah’ın zikri 16.ekberu: en büyük 17.vallâhu (ve allâhu): ve Allah 18.ya’lemu: bilir 19.mâ: şey(ler), ne 20.tasneûne: yapıyorsunuz
AÇIKLAMA

Bismillâhirrahmânirrahîm Allahû Tealâ “Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür.” diyor. Zikrullah, yani Allah’ı zikretmek muhakkak ki en büyük ibadettir. Burada 3 tane zikir vardır:

Kur’ân-ı Kerim tilâveti zikirdir.
Namaz zikirdir.
Zikrullah; Allah’ın ismini Allah, Allah, Allah, Allah diye zikretmek de zikirdir.

Allahû Tealâ “Bu 3 zikirden zikrullah en büyüktür.” diyor. Kur’ân-ı Kerim namazı değil, zikri en büyük ibadet olarak görüyor. İslâm’ın 5 şartı arasında bulunmayan, Kur’ân-ı Kerim’de hem zikir, hem çok zikir, hem daimî zikir farz kılınmasına rağmen ne 32 farzın içinde ne 54 farzın içinde zikir mevcuttur. Allahû Tealâ Muzemmil Suresinin 8. âyet-i kerimesinde diyor ki:

73 / MUZZEMMİL – 8: Vezkurisme rabbike ve tebettel ileyhi tebtîlâ(tebtîlen).
Ve Rabbinin İsmi’ni zikret ve herşeyden kesilerek O’na ulaş.

Demek ki zikir farzdır. Allahû Tealâ diyor ki:

33 / AHZÂB – 41: Yâ eyyuhellezîne âmenûzkûrullâhe zikren kesîrâ(kesîran).
Ey âmenû olanlar! Allah’ı çok zikirle (günün yarısından fazla) zikredin.

Nisa Suresinin 103. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ diyor ki:

4 / NİSÂ – 103: Fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatma’nentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alel mu’minîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).
Böylece namazı bitirdiğiniz zaman, artık ayaktayken, otururken ve yan üstü iken (yatarken), (devamlı) Allah’ı zikredin! Daha sonra güvenliğe kavuştuğunuz zaman, namazı erkânıyla kılın. Muhakkak ki namaz, mü’minlerin üzerine, “vakitleri belirlenmiş bir farz “ olmuştur.

O halde daimî zikir de farzdır.
^ bu bilgiler dahilinde kompozisyon yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu