Atatürk’ün liderlik yaptığı çalışmalar ve olaylar nelerdir?

Atatürk’ün liderlik yaptığı çalışmalar ve olaylar nelerdir?

Mustafa Kemal Atatürk her açıdan büyük bir liderdir. Gerek Askeri, gerek sivil ve siyasi anlamda. Askeri hayatında görevli olduğu yerlerde gördüğü eksiklikleri kafasına not etmiş, değerlendirmiş ve gerektiğinde üslerine var olan yanlışlıkları belirterek düzeltilmesi hususunda fikirlerini beyan etmekten çekinmemiştir.

Yok olmaya yüz tutmuş bir milletide kurtarırken bu gördüğü yanlışlardan ve uygulamalardan ders çıkarmıştır. Atatürk, Cumhuriyet’in kurulması esnasında emir ve talimatlar vermenin dışında yapılması gerekenler için bizzat çaba gösterdiği, liderlik yaptığı görülmüştür. Bunlardan en bilinmeyeni ve en önemlilerinden biriside Türkçe’nin milli dil ilan edilmesinden sonra gördüğü matematiksel terimlerin karşılıklarının olmaması üzerine yazdığı Geometri kitabıdır. Sahip olduğu Fransızca’nın yardımıyla bir başka Fransızca kaynaktan yararlanarak yazdığı bu kitap günümüz matematiğinde kullandığımız matematiksel terimlerin hepsini bizzat Atatürk’e borçluyuz. Atatürk’ün liderlik yaptığı çalışmaları tek tek belirtecek olursak;

Milli mücadele dönemi (siyasi ve askeri açıdan)
Halk Fırkası (Cumhuriyet Halk Partisi)
Cumhuriyet’in ilanı
1924 Anayasası
Saltanatın ve Hanedanlığın kaldırılması
Yeni Türk Alfabesi (Harf devrimi) ve Dil Devrimi
Güneş Dil Teorisi çalışmaları
Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu

Bu çalışmalara; Mustafa Kemal’in bizzat ihtimam gösterdiği yani yakından takip ettiği ve liderlik ettiği çalışmalar olarak niteleyebiliriz. Ancak tüm kurumlar ve kuruluşlar, tüm yenilik ve devrimler üzerinde çok büyük katkıları olmuştur. Yaptığı ve getirdiği tüm yenilikler O’nun hayelleriydi ve hayellerini gerçekleştirmek için elinden geleni yaptı. Atatürk’ün hayelleri çocukluğundan askerliğine kadar devlet kademelerinde gördüğü yanlışların ve hataların 700 yıllık koskoca Osmanlı İmparatorluğu’nu nasıl yiyip bitirdiğini görmüş ve bunlardan ders çıkarmasını bilmiştir. Unutulmamalıki O’nun hayelleri milletinin refahı idi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu