Atom tedavisi (radyoiyot) göz yanması yapar mı?

Atom tedavisi (radyoiyot) göz yanması yapar mı?
Radyoiyot tedavisinin yan etkileri nelerdir?

• Önemli bir yan etkisi yoktur.
• Ancak ağır hipertiroidi durumunda nadir olarak tedaviden yaklaşık 1 hafta sonra depo halindeki hormonların kana karışması sonucu geçici olarak çarpıntı ve titreme olabilir.


• Tedavi sonrası ilk gün içinde mide şikayetleriniz olabilir (bulantı, kusma gibi).
• Tedavinin ilk haftasında boynun ön bölümünde geçici olarak ağrı, hassasiyet, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü gibi şikayetler görülebilir.
• Radyoiyot kansere ve size verilen dozlarda kısırlığa yol açmaz.
Radyoiyodun etki süresi nedir?

Her hastaya verilen doz miktarı tiroidin büyüklüğüne, nodüllü olup olmadığına ve uptake testine göre değişir. Bu nedenle radyoiyodun etki ve etki süresi hastadan hastaya farklılık arzeder. Genel olarak radyoiyot içildikten 3 ay sonra maksimum etkisini gösterir. Ancak bazı hastalarda etkisi 6 ay kadar devam edebilir. Bazı hastalarda ise etkisi az olur ve ikinci doz gerekebilir. Hatta nadir olarak bazı hastalarda 3. doza da gereksinim olabilir. İkinci veya 3. doza gereksinim gösteren hastalarda tedavinin uygulama zamanı ilk dozdan sonra 3-9 ay arasında değişmektedir.
Hastaların hipotiroidiye girme ihtimali göz önüne alınarak ilk 3 ay içerisinde hasta yakından takip edilir. İkinci ve üçüncü dozu alan hastalarda yine herhangi bir yan etki görülmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu