Ay’ın evreleri ne şekillerdedir?

Ay’ın evreleri ne şekillerdedir?

Ay’ın evreleri
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Onun için, Dünya Güneş’le Ay’ın arasına girdiği zaman Ay kısmen veya tamamen görünmez olur.

Başka bir deyişle, Güneşten aldığı ışığı her zaman aynı açıdan yansıtmaz. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay’ın evreleri (safhaları) denir.
Ay’ı bütün olarak ancak Dünya’ya dönük yüzü Güneş’in karşısına geldiği zaman görülür. Ay’ın aydınlık yüzü Güneş’in karşısına geldiği zaman hiç görünmez. Ay, Dünya ile Güneş’in arasına girdiği zaman, Dünya’nın gölgesinden çıkarken görülen ince şekli yeniay’dır. İki hafta sonra dolunay’ı görülür. 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş’in karşısına geçer ve tekrar yeniay görünür.

Ay’ın evreleri

Ay’ın evreleri şu dört isimle adlandırılır:
1. YENİAY(HİLAL)
2. İLK DÖRDÜN
3. DOLUNAY
4. SON DÖRDÜN

1)YENİ AY:
Ay’ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş’in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş’e dönük olan parlak yüzü Dünya’dan görülmez.

2) İLK DÖRDÜN :
Yeni Ay’dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay’ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya’dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.

3) DOLUNAY :
Yeni ay’dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş’le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş’ten aldığı ışınları Dünya’nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya’nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.

4) SON DÖRDÜN :
Ay’ın Dolunay’dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya’dan görülme evresidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu