Az gelişmiş toplumlarda teknoloji nasıldır?

Az gelişmiş toplumlarda teknoloji nasıldır?
Birleşmiş milletler, yoksul milletlerin teknolojiden yoksun olduğuna dikkat çekerek bu ülke insanlarının yoksulluktan kurtulması ve yaşam standartlarının normal yaşam seviyesine yükseltilmesi için bilim ve teknolojiye yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (Unctad) yıllık raporunda bilim, teknoloji ve yeni icatlar üretmede az gelişmiş ülkelerin durumunu gözler önüne serildi.

Unctad raporunda, az gelişmiş ülkelerin, lüks harcamalar yerine, geri kalmış ekonomilerini iyileştirmek için bilim ve teknolojik yatırıma yönelmeleri gerektiğini hatırlatıldı ve “Yoksul milletler” yoksulluk çıkmazından kurtulmak için insanlarını teknolojiye teşvik etmelidir” uyarısı yapıldı.

Unctad son çeyrek yüzyılda dünya bankasının toplam verdiği borcun sadece yüzde 4’ten daha azının bilim ve teknoloji projelerine aktarıldığını açıkladı.

Uçurum büyüyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Başkanı Supachai Panitchpakdi “Biz yoksulluğu azaltma stratejileri için çalışıyoruz ama teknoloji politikalarının temelini göremiyoruz. Ülkeler bilim ve teknolojye yatırım yapmayınca da aradaki gelir uçurumu büyüyor. Hükümetlerin uygulamalarında, sosyal yapı ve teknolojik gelişmeler arasında dengesizlik var” dedi.
Başkan Panitchpakdi, az gelişmiş 50 ülkenin teknolojik gelişimi için gerekli ortamın hazırlanmasını istedi.

Raporu hazırlayanlardan Zelijka Kozul-Wright “Biz sadece yardımları tekrar düzenlemeyi tartışmıyoruz bununla birlikte yardımları da arttırıyoruz. Biz yardımları iki katına çıkartmak istiyoruz ama yapılan yardımların da akılcı değerlendirilmesi şart” dedi.

Yabancı şirketler Afrika’daki petrol sanayileri ve madenlere yatırım yapmaya öncelik veriyorlar ve az da olsa en son teknolojik bilgiyi en yoksul ülkelere aktarmaktalar.

Beyin göçü

Rapor az gelişmiş ülkelerde serbest piyasa gücünün bilim ve teknolojinin ilerlemesinin de “çok sınırlı” olduğunu belirtti. İyi durumdaki gelişmiş milletlerin ithalatı az gelişmiş ülkelerin ithalatından 12 kat daha fazla ve sermayesi çok daha iyi durumda ve milli teknolojik yatırım teşvikleri de daha kârlı.

Az gelişmiş ülkelerdeki 6,6 milyon insanın yüksek öğrenim görmüş1 milyon vatandaşı sanayi ülkelerinde çalıştıkları belirlendi.

Az gelişmiş ülkelerden bir çoğu bilgili ve yetenekli vatandaşlarının üçte birinden daha fazlasını kaybediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu