Beyin Kanaması Nasıl Anlaşılır, Beyin Kanamasına Dikkat!

Beyin Kanaması,Beyin kanaması belirtileri,Beyin Kanaması Nasıl olur,Beyin Kanaması Nasıl anlaşılır

Beyin Kanaması Nedir?

Kafatası kemikleri ile çevrili olan beynin etrafında ya da içinde, normal bir damarın veya anormal bir damarsal yapının travma ya da kendiliğinden bir sebep ile yırtılması sonucu oluşan kanamadır.

Travmatik kanamalar çocuklarda, damarsal bozukluğa bağlı kanamalar erişkinlerde daha sık görülür.


Genel olarak her iki cinsiyette de eşit, bazı özel beyin kanaması tipleri kadınlarda, bazıları ise erkeklerde daha sık görü*lebilir.

Beyin kanaması oldugunu anlamak için asağıdaki dört adımı uygulamak gerekir

Beyin kanamasi semptonlarını anlamak çok zor olabilir. Fakat bu konuda bilgisiz olup beyin kanaması geçiren kişiye müdahale edilmezse, beyini çok ciddi zararlar görebilir.

Doktorlar, artık herkesin aşağıdaki 4 adımı uygulamakla, bunu kolayca anlayabileceğini söylemektedir.

1-Kişinin gülümsemesini istemek (eğer yapamazsa = Felç demektir)

2-Kişinin çok basit bir cümle söylemesini istemek (‘Bugün çok güzel bir gün’) gibi.

3-Kişiden her iki kolunu birden kaldırmasını istemek.

4-Kişiden dilini dışarı çıkartmasını istemek. Eger yamulmuşsa bu da felç geçirdiğine işarettir.

Eğer kişi bu dört adımdan birini yerine getiremiyorsa – ‘lütfen’ derhal acil Servise haber veriniz ve Doktora telefonda durumu izah ediniz.

Risk faktörleri
Trafik kazası, yüksekten düşme gibi sebeplerle oluşan travmatik beyin kanamaları sıklıkla kemik ile beyin zarı (epidural kanama) ya da beynin iki zan ara*sında (subdural kanama) olmaktadır. Subdural kanamanın süreğen şekli özellikle yaşlı, alkol kullanan ve kanama pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde ufak bir travma sonrası görülebilir. Beyin dokusu içine olan kanamaların (intraserebral kanama) çoğu yüksek tansiyona (hipertansiyon) bağlı olarak gelişir. Bu tip kanamaların gelişmesinde alkol-sigara kullanımı ve karaciğer fonksiyon bozukluğunun bulunması risk faktörleridir. Kokain kullanımı ve amfetamin kullanılması bu tip kanamaya neden olabilir. Damar duvarında zaman içinde oluşan bir baloncuğun (anevrizma) patlaması sonucu oluşan kanama ise beynin arasındaki ve içindeki boşluklara yayılır (subaraknoid kanama). Doğuştan var olan bir damar yumağı (arteriovenöz da intraserebral (beyin içi) veya subaraknoid kanamaya sebep olabilir. Bazı enfeksiyon hastalıklarının (bakteryel, herpes) da nadir de olsa beyin kanamasına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Belirti ve bulgular:

Ani gelişen kanamalarda, özellikle travmatik kanamalarda, hastada önce unutkanlık, baş ağrısı, daha sonra bulantı, kusma ve uyku hali gibi belirtiler gelişebilir. Yer ve zaman farkındalığı bozulabilir. Hasta havale geçirebilir. Şuur kapanıp koma oluşabilir. Beynin kanama tarafından hızla sıkıştırılması ve göze giden sinirlerden birinin üzerinde bası oluşması sonucu bir göz bebeği genişler. Bu belirti acil cerrahi müdahaleyi gerektirecek bir beyin kanamasının işareti olabilir. Hipertansiyona bağlı kanamalarda bir vücut yarısında felç ve konuşma bozukluğu görülebilir. Şuur yavaş veya hızlı bir şekilde kapanabilir. Damar baloncuğuna (anevrizma) bağlı kanamaların ilk belirtisi genellikle çok şiddetli baş ağrısıdır. Hasta bu durumu “hayatımda hissettiğim en şiddetli baş ağrısı, sanki kafamın içinde bir şey yırtıldı” diye tarif eder. Damar yumağına bağlı kanamalar yukarıda tarif edilen birçok belirti ile gelebileceği gibi, tek belirti sadece havale geçirme olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu