Bilecik’teki ovalar, platolar, akarsular ve göller nelerdir?

Bilecik’teki ovalar, platolar, akarsular ve göller nelerdir?

Doğal Yapı
İl toprakları Sakarya Irmağı tarafından ikiye bölünmüş gibidir. Eskişehir ili yönünden do-ğu-batı doğrultusunda Bilecik ili topraklarına giren Sakarya önce kuzeybatıya, sonra kuze­ye yönelir ve Osmaneli yakınlarında kuzeydo­ğuya dönerek Sakarya iline geçer.

Sakarya Irmağı’nın bir yay çizerek geçtiği il toprakları doğuda Sündiken, güneybatıda Domaniç, ku­zeybatıda Katırlı (Avdan), kuzeydoğuda da Kapıorman dağlarının uzantıları tarafından kuşatılmıştır. İlin en yüksek noktası Yirce Dağı’nda 1.906 metre yüksekliğindeki Tav-şantepe’dir.
Yöredeki varlıklarını hâlâ koruyan yörük-ler ilin orta kesimindeki yaylalarda hayvanla­rını otlatırlar.

Osmaneli yakınlarında genişle­yerek alüvyonlu bir ova oluşturan Sakarya vadisinde tarım yapılır. İstanbul’u Anado­lu’ya bağlayan demiryolu, pek çok köprü ve tünelden geçerek Sakarya ve kollarından biri olan Karasu vadilerini aşar. Sakarya Ir-mağı’na Bilecik ilinde katılan öteki kollar, Bursa ilinden gelen Göksu, Bolu ilinden gelen Göynük ve Gölpazarı yöresinden gelen Akçay akarsularıdır. İl sınırları dışında Por­suk Çayı’na katılan Sarısu Çayı üzerinde, taşkınları önleme ve sulama amacıyla Dodur-ga Barajı kurulmuştur.

Bilecik ilinin iklimi

bir yandan İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi’nin İçbatı Anadolu bölümü, bir yandan da Marmara ve Karade­niz bölgeleri iklimleri arasında geçiş özellikle­ri gösterir. Karasal ve ılıman iklimin kesiştiği bir yörede yer alan Bilecik’te kışlar yaylalarda soğuk ve kar yağışlı, vadilerdeki kuytu alan larda oldukça ılık geçer. Yazlar ise sıcak ve kuraktır

Yaylalarında otsu bitkilerin egemen olduğu Bilecik ilinin dağlık kesimleri ormanlarla kap­lıdır. İl alanının beşte birini kaplayan orman­lar, alçaklarda meşelerden, orta kesimlerde gürgen ve kızılçamlardan, yükseklerde de kayın, karaçam ve sarıçamlardan oluşur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu