Dil, kültür ve millet arasında nasıl bir ilişki vardır?

Dil, kültür ve millet arasında nasıl bir ilişki vardır?

Dil ve Millet
Bugün millet denilince dilcevirgs kültürcevirgs politik ekonomik ve tarihî kader bakımındanvirgsortaklığı bulunanvirgs bunun böyle ol*duğuna inananvirgs bunun bilincinde olanvirgs aynı topraklar üstünde yaşayanvirgs insan topluluğu anlaşılır.

Dilvirgs bir milleti meydana ge*tiren öğelerin başında gelir. Dilvirgs bir toplumun fertlerini birbirine kenetleyerekvirgs onları düşüncevirgs duyguvirgs zevkvirgs mantıkvirgs felsefevirgs çıkar (menfaat)virgs ahlâk birliği etrafında toplarvirgs topluma millet olma niteliğini kazandırmada rol oynar; millî benliği koruyarak onun yok olmasını ve başkalaşmasını önler.
Dilvirgs bir milleti meydana getiren biricik ve birinci etmen (faktör) değildir. Etmen kelimesi burada milleti meydana ge*tiren belli başlı şartlardanvirgs güçlerden etkenlerden biri an*lamındadır. Millet kavramının yukarıdaki tanımından da an*laşılacağı gibivirgs milleti meydana getiren çeşitli etkenler vardır. Zaten dilin mi milletivirgs milletin mi dili belirlediği konusunda ya*pılan araştırmalarvirgs herhangi birisine öncelik tanınamayacağını göstermiştir. Milletlerin karakterlerini dilin dışında belirleyen etkenler de vardır. Törelervirgs âdetlervirgs hukukvirgs ekonomivirgs sanatvirgs coğrafyavirgs tarih gibi etkenler milletlerin karakterlerinin be*lirlenmesinde önemli roller oynar. Her şeyden önemlisi millet olmakvirgs millet olmanın bilincini duymaktır. Bu bilinç belirli bir olgunluğu da gerektirir. Bu bakımdan milletvirgs yalnızca yaşayanların birliği beraberliği değildir. Yaşamış olanlarınvirgs yaşayacakların da bir*liği beraberliği demektir. Şarkılarlavirgs türkülerlevirgs destanlarlavirgs şiirlerlevirgs masallarla nesiller birlikte sevinirvirgs birlikte üzülürvirgs birlikte gurur duyarlar. Milletlervirgs zaman içinde tarihî bir gelişimin eseridirler. Diller de milletlerle birlikte gelişenvirgs onun ayrılmaz parçasıdır. Dilvirgs milleti oluşturan etmenleri birbirine bağlarvirgs bunlar ara*sında adetâ çimento vazifesi görür.
Milletlerin her bakımdan değişip gelişmelerivirgs dilleriyle yakından ilgilidir. Bu ilişki üzerinde dil ve kültür konusunda du*rulacaktır.

Dil ve kültür

En genel anlamıyla kültür bir toplumun maddi ve manevi alanda ortaya koyduğu tüm eserlerdir. Toplumların yaşam biçimleri gelenek-görenekleri kullandıkları araç gereçleri inançları dili sanat anlayışı vb. kültürü oluşturur.
Toplumlar yüzyıllar boyu maddi ve manevi alanda çok değerli eserler üretmişlerdir. Bu eserler gelecek kuşaklara dil sayesinde aktarılır. Örneğin İslâmiyet’ten önceki döneme ait destan koşuk sağu savlar Orhun Yazıtları Dede Korkut Hikâyeleri Yunus Emre’nin şiirleri dil sayesinde günümüze dek yaşamışlardır. Günümüz gençleri o eserleri okuyarak o dönemle ilgili bilgi sahibi olabilirler. Bu bilgilenme dil sayesinde olmaktadır. Bu bakımdan dil önemli bir kültür taşıyıcısıdır.

Dil ve kültürün ortak yanları aşağıdaki gibidir:

Dil ve kültür geçmiş ile gele
cek arasında bir köprü vazifesi görür.
Bir toplumun oluşmasında ve ayakta kalmasında ortak dil ve kültürün önemli bir payı vardır.
Kültür ve dil bir toplumun yaşayış biçiminden önemli izler taşır.
Kültür ve dil bir milletin en önemli ortak özelliklerinden-dir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu