Eğitim hakkı nerede ve ne zaman hazırlanmış ve imzalanmıştır?

Eğitim hakkı nerede ve ne zaman hazırlanmış ve imzalanmıştır?

Dünyada ve ülkemizde eğitim hakkı, Birleşmiş Milletler ve ülkelerin anayasalarınca belirlenen en önemli hak ve görevler arasındadır.

İlk Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olarak 20 Ocak 1921 Anayasası (Teşkilatı Esasiye Kanunu) kabul edilmekle birlikte, Cumhuriyetin kurulmasıyla devam eden süreçte, 1924 yılından itinaren kabul edilen anayasalar eğitim hakkı ile ilgili önemli gelişmeler sağlamıştır. Atatürk’ün eğitime verdiği önem bilinmektedir.
3 Mart 1924’de TBMM’de Tevhid-i Tedrisat (Eğitim, öğretimde birlik) kanunu kabul edilerek bütün eğitim kurumları tek çatı altında toplandı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Medreseler kaldırıldı ve yerine modern eğitim kurumları kuruldu.
Her gereken dönemde yenilenen anayasamızda eğitim hakları da döneme uygun olarak yeniden tanımlanmıştır. 1961 Anayasası, eğitim hakkı bakımından oldukça önemli maddeler içermektedir. Türkiye ‘de son olarak 1982 Anayasası ile de eğitim hakkı aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

T.C. Anayasası’nda Eğitim Hakkı:

II. Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi:

Madde 42- Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve İnkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.

Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.
İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.
Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.

Devlet, maddî imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.

Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.

Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve Öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletler arası andlaşma hükümleri saklıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu