Gök bilimi nedir, ne demektir?

Gök bilimi nedir, ne demektir?

Gök Bilimi (Astronomi), kökenleri, evrimleri, fizikselve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzeregözleyen bilim dalıdır.

Gökbiliminin sınırlı ve özel bir alanı olan gökmekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Gökbilim daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, galaksiler (gökadalar) ve Kozmik mikrodalga arkaplan ışıması gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilimdalıdır. Evrende bulunan her çeşit maddenin dağılımını, hareketini,kimyasal bileşimini, evrimini, fiziksel özelliklerini ve birbirleriyleetkileşimlerini inceler.
Astronomi terimi eski Yunanca’daki astron ve nomos (άστρον etνόμος) sözcüklerinden türetilmiş olup, «yıldızların yasası» anlamınagelir. Asteroitlerinve kuyruklu yıldızların keşfindeki katkıları gözönüne alınırsa,gökbilim amatörlerin de halen etkin bir rol oynayabildikleri nadirbilim dallarından biridir.
Gök bilimi yeryüzündeki en eski bilimlerden biri olarak kabuledilir. Arkeolojik bulgular en eski çağlarda bile insanların gökbiliminin konuları hakkında bilgileri olduğunu ortaya koymaktadır.Neolitik çağda insanlar ekinoksların periyodik karakterini, mevsimlerleilişkisini ve bazı takımyıldızları bilmekteydiler. Modern gök bilimigelişimini, özellikle antik çağdaki ve onları izleyen matematikçilereve Ortaçağ’ın sonunda keşfedilmiş gözlem aletlerine borçludur.Başlangıçta ayrılmaz bir ikili sayılan ve paralel olarak ilerleyen Astroloji ve gök bilimi zamanla yollarını birbirlerinden ayırmak zorunda kalmışlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu