Hz. Ebutalip kaç yılında, nerede doğmuştur?

Hz. Ebutalip kaç yılında, nerede doğmuştur?
Efendimizin dedesi, Kureyş’in reisi, herkesin sayıp sevdiği yüce bir zat idi. Onun hikmetler dolu hayatını, yalnız Ebrehe Vak’ası’nda görmek bile kavramaya yeterlidir.
Bilindiği gibi, Efendimizin dünyaya teşrifinden kırk gün önce çılgın bir Habeş kumandanı Ebrehe, devrinde görülmemiş bir ordu kurarak tüm dünyayı istila harekatına girişti. Yemen’den başlayıp tüm Arabistan’ı kapsayan ve oradan Bizans’a uzanan ilk plânı tatbike koydu. Binlerce fil ve deveden kurulu ordusu ile silindir gibi her yeri ezip geçiyordu. Ancak, çok kıymetli bir ticaret merkezi olan Mekke’yi tahrip etmeden, şehrin lideri Abdülmuttalip hazretlerinden teslim almayı düşleyerek şehri kuşatıp beklemeye başladı.
Hz. Abdülmuttalip ise, düşman askerleri tarafından gasp edilen koyun ve develerinin hesabını sormak için Ebrehe’nin çadırına gitti. Ebrehe Mekke’nin teslim edilme işini konuşmaya geldiğini sanarak. Abdülmuttalip hazretlerini saygı ile karşıladı. Fakat Efendimizin muhterem dedelerinin şahsi meselelerini getirdiğini görünce şaşırdı:


— Ben sizi Mekke’nin teslim şartlarını konuşmaya geldiniz sanmıştım, dedi.
Bunun üzerine Abdülmuttalip hazretleri, şu hârikalar hârikası cevabını verdi:
— Mekke Allah’ın evidir, onu ancak O’ndan isteyebilirsin, ben kendime ait olan koyunların ve develerin hesabını sormaya geldim!
Ebrehe:
— Sen yarın görürsün, şehrini yerle bir edeceğim, diyerek bağırıp çağırdı.
Ertesi sabah ise, Sûre-i Fil’de bildirilen mûcize tahakkuk etti, Ebrehe’nin ordusu bir tek canlı kalmamak üzere yok oldu.
Fahr-i Kâinat Efendimizin, dedesinin yanında geçirdiği mutlu yıllar sırasında, gönül gözü açık bir Arap âlimi Seyf Zi Yezen, Abdülmuttalip hazretlerinin kulağına büyük bir müjde fısıldadı:
— Bu senin güzel torunun gelecekte insanları kurtaracak yüce bir zattır. Semavi kitapların söylediği son peygamberdir.
Hz. Abdülmuttalip son günlerinde Efendimizi faziletli oğlu Hz. Ebû Talib’e emanet ederken, sıkı sıkıya sakladığı bu sırrı imâ ederek:
— Onu sana emanet ediyorum. O ilâhi bir emanettir. Şartlar ne olursa olsun onu canın pahasına koru, diyerek vasiyet etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu