İnsan kaynakları yönetimini etkileyen çevresel faktörler nelerdir?
Son zamanlarda insan kaynakları, tüm dünyada ve Türkiye’de profesyonel anlamda oluşmaya başladı. Türkiye’de bu durum kısa bir zaman öncesinde başlamasına rağmen, çok ciddi ve profesyonel atılımlar gözleniyor. İş tanımlamaları, işe alımlar, eğitim, optimizasyon gibi bir çok konuda yurtdışında taşınan fikirler de kullanılarak iyi bir denge tutuldu.
Bilgi çağını yaşıyoruz. Artık bir çok bilgiye ulaşmak bir tuşa dokunmak kadar uzak bize. Bilgiyi elde etmek kolay olduğu gibi toplumda insanların da bilgi düzeyleri de oldukça arttı. Dünyanın dört bir yanında gelişen olayları, değişen teknolojiyi izlemek artık çok kolay. Bu durum çalışanlar için daha yoğun, daha zorlu bir maratonu da beraberinde getirdi. Artık bu gidişi takip etmeyen yok olmaya mahkum oluyor. Farklılaşmak, iş bulmak ya da işini elinde tutmak için mecburi bir hal aldı. “Vazgeçilmezlik” tarihe karışıyor. Bunun yerini ise, değişim, gelişim, alıyor. Tecrübeden çok “Takım Ruhu”, “Takım Çalışması” kavramları öne çıkıyor. Güne ayak uydurmak, gelişime açık olmak, basma kalıp düşüncelerin, bir konuda ben bilirim inatçılığının ortadan kalkması farklılığın ilk belirtileri olarak göze çarpıyor. Yetkinliği arttırabilen, değişime ayak uydurabilen öne çıkıyor. Sadece iyi olmak yetmiyor, dünyayı takip edebilmek çok daha önemli oluyor. Bu durumda, çalışan ya da iş arayan kişiler için bazı noktaları belirtmek gerekiyor:
-Alan bilgisi yetkinliği
-Teknolojiyle olan ilişkisi
-Yabancı dil/ler
-Gelişim (Okul+Kişisel)
-Analitik Düşünce
-Motivasyon
-Zor şartlara uyum sağlayabilmek
-Sosyal Yaşam
Burada kilit olan kelime “Gelişim”. Farklılık gelişimden geçiyor. Çeşitli seminerler, sertifika programları, eğitimler, kişisel gelişimde çok önemli. Yabancı dil olmazsa olmaz şartlardan olmuş. En az bir dil bilmek gerekiyor. Öğrenim, deneyim ve geçmişte yapılanlar artık İnsan Kaynakları için birinci derecede olmaktan çıkmış durumda. Öncelikle bilgi ve bilginin yorumlama biçimi. Yani analitik düşünce aranıyor. Zorluklarla mücadele edebilmek, kararlılık, etkili iletişim daha öncelikli hale gelmiş durumda.
İşe alımlarda insan kaynakları iş tanımlamaları yaparken işe alınan elemanları mülakattan da geçiriyor. Önceden başvurulan bölümün ilgili kişileriyle görüşülerek işe alımlar yapılırdı. Şimdi ise, insan kaynaklarından bir yetkiliyle ön görüşme yapılmadan diğer birimlere geçilemiyor. Bu noktada insan kaynaklarında çalışanlar İşletme-Endüstri Mühendisler, psikologlar oluyorlar. Tabi, bu da profesyonellikte ayrı bir açılım sağlıyor.
Çalışanların kuruluş içinde eğitimi, motivasyonu, strese karşı korunumlar gibi bir çok konu yine insan kaynaklarını gündeme getiriyor. Çalışanın stresi, sıkıntıları eğer bu kişiyi tükenmişlik noktasına getiriyorsa, bu durum kuruluşa ciddi maddi kaynak ve zaman kaybı oluşturuyor. Bu da çalışanı öncelikli konuma getiriyor.
İş hayatında mutlu olmayan çalışan, özel hayatında da mutlu olamaz. Çünkü, insanın iki karakteri yoktur. İş maratonunda takım olabilmek için kişi olmak ve kişi kalabilmek gerekiyor. İş yerlerinde kalıcı olmak davranışlarla –ki bu kişi olmanın bir sonucudur.- mümkündür. Hiçbir kuruluş uyumsuz, kendini geliştiremeyen, ithal fikirlerle iş yapan çalışanı bünyesinde barındırmaz. O halde çalışanları uyumlu hale getirmek ve iş ortamında destekler konumda bulunmak kuruluş için önemli bir hale geliyor. Bunların yapılması da kuruluşa orta ve uzun vadede zaman ve para kazanımı sağlıyor.
“Uygun işe uygun insan” sözü günümüzün en önemli ilkesi oldu. Bunun gibi ciddi kriterlerin oluşturulması kuruluşların öncelikli görevi durumundadır. Toplum büyüdükçe ve piyasa genişledikçe, referanslar ve sınırlı bilgiler insanı tanımakta yetersiz kalıyor. Kişiyi iyice tanımak gerekiyor. Bu durumda her kuruluşta insan kaynakları departmanını mecburi hale getiriyor.
Makale: Murat KİRİŞÇİ
İnsan; bir işletmede verimliliğin, etkinliğin ve rasyonelliğin en önemli ve ümit verici unsurudur. Teknoloji ve araç gereç insan aklının ürünleridir ve sadece insanlar tarafından kullanılabilirler. O halde kaliteli personele sahip olabilmek, bütün işletmelerin en önemli amacıdır. Çünkü bir işletmeye yön veren ve onu başarıya ya da başarısızlığa götüren en önemli unsur insan gücüdür. Farklı bakış açılarının yansıtılması amacıyla insan kaynakları ile ilgili temel konular 6 başlık altında incelenmiştir:
Bölüm: İnsan Kaynakları ve Yönetimi
Bölüm: Analiz ve Planlama
Bölüm: Personelin İşe Alınması
Bölüm: Eğitim, Geliştirme ve Değerleme
Bölüm: Ücret Yönetimi ve Koruma
Bölüm: Çalışma İlişkileri