İskender nedir?

İskender nedir?
Yıl 1867, Bursa Kayhan’da dünyaya yayılacak bir lezzetin temelleri atılıyor.
Öykü, Mehmet oğlu İskender Efendi’nin Bursa Kayhan’daki dükkânlarında başlar. O günlerde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun kömürlü bir ocakta pişirilmektedir. Ancak İskender Efendi kuzu etinin farklı bölümlerinin kendine has lezzetlerinin müşterilerine eşit oranda dağılmasını sağlamak için çözüm aramaya başlar.
Bu düşünceden yola çıkarak, et pişirme ustası bir aileden gelen İskender Efendi, ustalığıyla girişimciliğini bir araya getirerek bulduğu yöntemle lezzetine doyulmaz bir ürün elde eder. Kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey çubuğa kat kat yerleştirir ve tasarladığı dik bir ocağın önünde döndürerek odun kömürü ile pişirir. Sonuç gerçek bir yemek buluşudur.
Uludağ yaylalarındaki otlar ve kekik ile beslenen koyun ve kuzu etlerinin farklı bölümlerinin lezzetlerinin birbiriyle karışmasıyla ortaya çıkan, pide, özel tereyağı, sos, yoğurt, domates, yeşilbiber ilavesiyle geliştirilen, yanında şıra (kuru üzümden elde edilen bir içecek ) ile servis edilen bu kebap türünün ünüdilden dile yayılmaya başlar. Dünya mutfakları içinde önemli bir yere sahip Türk mutfağının önemli lezzetlerinden “İskender Döner Kebap” doğmuş olur. O zamanlarda “İskender Efendinin Dönen Kebabı” olan, bugünkü adı ile ‘’Döner Kebap” Türk ve Dünya mutfak kültürüne eşsiz bir damak keyfi katarak asırlar boyunca sürecek ve neredeyse Türkiye’nin adı ile anılmaya başlayacak ve dünyaya yayılacaktır.
Böylelikle genç yaşta Döner’i icat edecek kadar yenilikçi ve yaratıcı İskender Efendi
“İSKENDER”, “KEBAPÇI İSKENDER”, “İSKENDER KEBAPÇISI”, “BURSA İSKENDER KEBABI”, “BURSA İSKENDER KEBAPÇISI”, “BURSA KEBAPÇI İSKENDER”, “HAKİKİ İSKENDER KEBABI”, “İSKENDER KEBABI” seri İskender Müşterek markalarının temellerini de atmış olur. İskender Efendi’nin üç erkek çocuğu; Nurettin, Süleyman ve Cevat İskenderoğlu da Bursa Kayhan’da doğan bu mirası bir fiil çalışarak bir sonraki nesile aktarmışlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu