Kanunsuz Emir Nedir?
Kanunsuz Emir : Kamu hizmetlerinde çalışan bir kimse üstünden aldığı bir emri yönetmelik, tüzük, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse yerine getirmez bu aykırılığı emri verene bildirir. Ancak üstü emrinde ısrar ederse ve yazı ile yenilerse emri yerine getirir bu durumda emri yerine getiren sorumlu olmaz. Konusu suç olan bir emir hiçbir suretle yerine getirmez. Yerine yetiren kimse sorumluluktan kurtulamaz
Şöyle ki; asta verilen emrin konusunun suç teşkil etmesi demek, tck tarafından suç olarak tanımlanmış bir fiil asttan isteniyor demektir (hırsızlık, kaçakçılık, rüşvet vs. ). bu tür bir emri yerine getiren astın cezai sorumluluğu tamdır. yani hiç kimse “üstüm emretti o adamı bıçakladım. masumum hakim bey” şeklinde kıçını kurtaramaz.
Bazı emirler ise tck tarafından suç olarak tanımlanmamakla beraber hukuka aykırı (kanunlara, yönetmeliklere falan) olabilirler. misal arama, yakalama ve gözaltına alma yönetmeliğine göre gece üstü yoklanan kişiye tutanak tanzim edilir (arama emri yoksa tabii). üst yapılmamasını yazılı emrederek sorumluluğu üstüne alabilir. bu durumda emri uygulayan astın ne cezai ne hukuki sorumluluğu vardır.
Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Askeri hizmetlerin görülmesi ve acele hallerde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.