Konya hakkında bilgi verir misiniz?

Konya hakkında bilgi verir misiniz?

Konya, adını binlerce yıl sürdüren nadir şehirlerden biridir. Türkler’in Geç-Bizans döneminde İkoniumdan Türkçeleştirdikleri Konya adı, tarih kaynaklarında küçük farklarla Conium, Conia, Coane veya Cogniye olarak geçmektedir.

İslam eserlerinde Kuniye olarak yer alan şehrimizde Anadolu’nun fethinden itibaren Türkler 1928’lere kadar devam eden imlasıyla yani Qonya/diye isim vermişler ve bu adla anmışlardır.
İslam dininin tesiri altında meydana gelen bir efsaneye göre, Konya adının anlamı şöyle izah edilir.
Doğudan gelen iki veli, rüzgar hızıyla uçar gibi Anadolu içlerinde ilerlemektedir. İlk harektinden beri epeyce yol Katetmişlerdir.

Yemyeşil ovaları, şırıl şırıl pınarları, berrak akan ırmakları bulunan bir yere gelince istirahat etmak isterler. Biri diğerine “Konalım mı?” (Konaklayalım mı=) diye sorar. Diğeri böyle bir teklif beklemekletdir sanki; “Ne duruyorsun kon, ya!” Bunun üzerine iki veli burada konaklayarak sonrakilere örnek olurlar.
Böylece burada kurulan yeni İl “Konya” adıyla tanınır,”Konya” adıyla bilinir.

Kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyon, Eskişehir, güneyden İçel-Karaman-Antalya, doğudan Niğde-Aksaray illeri ile çevrili olan Konya, 38.257 km2’ lik bir yüzölçümüne sahip olup, denizden 1080 m. yükseklikte bulunmaktadır. Ülke topraklarının yaklaşık olarak % 5’ini kaplayan Konya , yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük ilidir. İç Anadolu Bölgesinde yer alan ilimizin 31 ilçesi, 174 kasabası ve 612 köyü bulunmaktadır

Antik Kentler
Konya’ya 60 km uzaklıktadır. Arkeolojik kazılar devam etmektedir. En erken yerleşim katı M.Ö.5500 yıllarına tarihlenmektedir. İnsanlık tarihinde ilk yerleşme, ilk ev mimarisi, ilk kutsal yapı Çatalhöyük’te olmuştur. Yapılarda kullanılan malzeme kerpiç, ağaç ve kamıştır. Bulunan bazı eserler Konya Arkeoloji Müzesine teslim edilerek bir kısmı teşhir edilmektedir. Kilistra Antik KentiKonya’nın güney batısında 55 km. mesafededir. Kral yolu üzerinde bulunan ve İsa’nın havarilerinden Saint Paul’ün ilk vaaz verdiği yerlerdendir. Arkeolojik kazıları devam eden bölgede Hac Plank Şapel, Sümbül Kilise, Çiftli Sırahane, Büyük Su sarnıcı gibi yerler ortaya çıkarılmıştır. Sille Aya-Elana KilisesiSille şehir merkezine 8 km. mesafede bir yerleşim yeridir. M.S. 327 senesinde Bizans İmparatoru Constantin’in Annesi Helena, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğramış ve ilk Hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabetleri görmüş, burada bir mabet yaptırmaya karar vermiştir. Kilisenin vaaz kürsüsü ve duvarlardaki renkli figürler birer sanat şaheseridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu