Konya’nın iklimi nasıldır?

Konya’nın iklimi nasıldır?
Konya’nın iklim karakteri değişti

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, yaptığı açıklamada, dünyanın yıllık yağış ortalamasının metre kareye 1000 milimetre, Türkiye’nin 643 milimetre iken, Konya’da düşen yıllık yağış miktarının ise 322 milimetre olduğunu belirtti.
Kuraklığın ülkenin ve özellikle Konya’nın karakteristik özelliği olduğuna dikkati çeken Sade, ”Konya’ya yağışlar genellikle kar şeklinde düşer ve bitkiler kışı kar örtüsü altında geçirirdi. Ancak bu durum artık bir kural ve yaygın durum olmaktan çıktı, kuraklık ritmi ve yağış biçiminde önemli değişimler göze çarpıyor” dedi.
Son yıllarda toplam yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının oldukça altında gerçekleştiğini, yağış tipinde farklılıklar oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Sade, şunları kaydetti:
”Son 27 yıllık süreç baz alındığında, Konya’da yağışlar, 1980 yılından bu yana uzun yıllar ortalamasının oldukça altında gerçekleşmiş ve belirgin kuraklık yaşanmıştır. Konya’da son yıllarda kuraklık sıklığındaki belirgin artış dikkati çekiyor. Bu süreçte, genellikle kış kuraklığı yaygın kuraklık biçimi olmuş, kar örtüsüz kışlar veya düşük kar yağışlı kışlar yaygınlık kazanmıştır. Farklılık arz eden 2002-2003 üretim yılı dikkate alınmadığında, son 8 üretim yılında yaşanan kuraklık, kışları yağışlı geçen Konya bölgesinin karakteristik özelliğinden ne denli uzaklaştığının ve belirgin iklim değişikliğinin en önemli kanıtıdır.”
2007 kuraklığının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sade, 2006-2007 üretim yılında sonbahar yağışlarından sonra kış ayları ve erken ilkbaharda uzun süreli kuralık yaşandığını vurgulayarak, ”Hububat bitkisinde zamanında ve uygun bir çıkış gerçekleşmesine rağmen, devam eden kuraklık kardeşleşme, sapa kalkma, hücre bölünmesi ve büyümeyi azalttığından bitki boyu kısalmış ve buna bağlı olarak da verim azalmıştır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu