Madde bağımlılığında hemşirenin rolü nedir?

Madde bağımlılığında hemşirenin rolü nedir?
Görevliler
AMATEM, 1 klinik şefi, 6 psikiyatri uzmanı, 1 aile hekimi, 7 asistan doktor, 5 psikolog, 35 hemşire, 5 sağlık memuru, 2 spor öğretmeni, 26 personel ve 7 güvenlik görevlisinden oluşan kadro ile hizmet vermektedir. Yurtdışında alkol ve madde bağımlılığı konusunda eğitim alarak bu konuda uzmanlaşmış ekip ile hizmet verilmektedir.


Nasıl Muayene Olunur?
AMATEM’ de zorunlu değil, gönüllü olarak başvuranlara yönelik bir hizmet sunulmaktadır. Bu nedenle polikliniklere başvuru sırasında kişilerin alkol veya madde kullanmamış olması veya alkol-madde etkisinde olmaması ve kendi isteğiyle tedaviye karar verdiğini bildirmesi önemlidir. Sosyal güvencesi olanlar (Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Yeşil Kart, SSK, 2002 kartlı, sosyal dayanışma fonu) ücretsiz olarak tedavi edilir. İlk muayeneden sonra hastanın durumuna göre tedavi; ayaktan veya yatarak tedavi planlanır. Acil yatış kararı verilen hastalar sıra beklemeksizin muayene sonrası hemen yatarak tedaviye alınırlar. Acil olmayan ancak tedavi için uygun görülen hastaların yatışı için randevu verilir. Bağımlılık tedavisinde başvuran kişilerin, verilen randevuya gelmesi, tedavi protokolune uyması ve tedavi motivasyonu, tedavinin başarısı için önemli unsurlardan biridir.
Nasıl tedavi Uygulanır?
AMATEM’de yatarak veya ayaktan tedavi olunabilir. Tedavinin ilk aşamasında alkol veya madde kullanımının kesilmesine bağlı olan yoksunluk bulguları tedavi edilmektedir. Bu aşamada ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonra ise alkol veya maddeye tekrar başlamamaya yönelik psikoterapi programı bulunmaktadır. Bu psikoterapi programı hastanede yatarak 28 gün sürmektedir. Ayrıca ayaktan da devam edilen psikoterapi programı bulunmaktadır. Genel olarak bilişsel-davranışcı terapi, psikodrama ve etkileşim grupları şeklinde sürdürülen psikoterapi seanslarına ek olarak bilinçlendirme amaçlı toplantılar yapılmakta, ayrıca hastaların yakınlarına yönelik aile toplantıları da düzenlenmektedir. Hastaların hastaneden çıktıktan sonra da ayaktan tedaviye devam etmeleri önerilmektedir. Yatarak tedavi sırasında, tedavi ortamı oluşturmak için bazı kurallar uygulanmaktadır. Sabah yürüyüşleri, günaydın toplantıları, sosyal aktiviteler, bireysel görüşmeler, gevşeme egzersizleri tedavi programı içinde önemli yer tutmaktadır. Psikoterapi programları süresince de gerekirse ilaç tedavilerine devam edilmektedir.
Alkol ve Made Bağımlılığını Önleme Çalışmaları
AMATEM’in alkol ve madde bağımlılığını önleme amacıyla öğrencilere, ailelere ve hekimlere yönelik eğitim programları vardır. Konferanslar ve broşürler ile önleme çalışmaları da sürdürülmektedir.
Eğitim Birimi Olarak Amatem
Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve İstanbul’da başka hastanelerde çalışan psikiyatri, nöroloji ve aile hekimliği asistanları, uzmanlık eğitimlerinin bir bölümünü AMATEM’de yaparak bu konuda bilgi ve deneyim kazanır, araştırmalar yapar veya tezler hazırlar. Ayrıca ülkemizde başka şehirlerdeki alkol madde bağımlılığı merkezlerinde çalışan doktor, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hemşireler gerektiğinde AMATEM’de bilgi ve görgülerini artırmak için işbirliği yaparlar.
Araştırma Merkezi Olarak Amatem
AMATEM bağımlılıkla ilgili araştırmalar yapmaktadır. Elde edilen veri ve sonuçlar ulusal veya uluslararası kongre ve dergilerde yayınlanmaktadır. Ayrıca; yurtiçi ve yurtdışında ilgili kurumlarla bağlantı kurmakta, işbirliği sürdürülmektedir.
Uyuşturucu Maddeler ve Bağımlılık Eğitim Paketi
Okullara yönelik, uyuşturucu maddeler ve bağımlılığı önleme amacı olan bu programda, her okulda konu hakkında bilgili bir eğitici yetiştirerek, öğretmenlerin, öğrencilerin ve ailelerin eğitilmesi, sürekli koordinasyon ve iletişimin sağlanması, AMATEM ile okullar arasında işbirliğinin sağlanması hedeflenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu