Makinanın düşünebildiğine bir insanı nasıl inandırabilirz?
Eski Mısırda Piramitlerin inşası için yüz binlerce insan onlarca sene çalışmışlar ömürlerini bu yolda tüketmişler, belkide pek çoğu son nefeslerini orada vermişlerdi. Peki bu “Ehrama taş taşıyan köleler” yaptıkları işin ne kadar şuurundaydılar. Sonuçta ortaya çıkan eserin ilah zannettikleri başka bir insanın şatafatlı mezarı olacağını bilselerdi. Aynı şeyi aynı şevkle yapabilirlermiydi ? zannetmiyorum…
Yapay Zekanın inşasında da benzeri bir durum olduğu kanaatindeyim. Ehrama taş taşıyan gönüllü köleler olmamak için, kafamızı kaldırıp işin temellerini öğrenmeye ve sonuçlarını düşünmeye başlamak lazım. Bu iş için iki temel soruyla başlamak istiyorum.
* Yapay Zeka mümkün mü ? Yoksa vakti zamanında devri daim makinası yapacağız diye imkansızın peşinde ömür tüketenlerin durumundayızda farkında mı değiliz ?
* İşin nihayetinde ulaşılan bilgi İnsanlık için faydalı bir buluşmu olacak ? yada bazılarının dediği gibi İnsanlığın sonunu mu getirecek ? Hadi canım sende demeyiniz Bakınız Nükleer silahların icadı. İnsanoğlu Dünyayı bilmem kaç defa yok etme gücüne sahip nükleer silahlara sahip. Ve bunu Nükleer Enerji konusunda çalışan bilim adamlarına borçlu.
Son olarak soruları açmadan önce dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Zeka Hakkında Kıssalı Yazılar – 1 adlı yazımızda geçtiği gibi Herşey Nazar ve Niyete göre değişir. Yani Olaya bakış açınız ve Niyetiniz konunun durumunu size farklı gösterir. meşhur örnekteki gibi kimi bardağın dolu tarafını kimi boş tarafını görür. lafı fazla uzatmadan konuya girelim
Eğer İnsanı sadece biyolojik bir makina olarak görüyorsanız. Zekanın kaynağı, biyolojik bir bilgisayardan ibaret olan beyindir diyorsanız. Evet sizin için Yapay Zeka mümkündür.
Yok efendim , İnsanı insan yapan başka şey yada şeyler var diyorsanız. Ne kadar gelişkin bilgisayarlar üretilsede ne kadar usturuklu programlar yazılsada hep bir şeyler eksik kalacaktır….