Meyvelerin Dili

Meyvelerin Dili

Vitaminler

Elma
Yaz ve kışın ortak meyvesi elmanın vitaminler açısından en zengın kısmı kabuğu. Bu nedenle uzmanlar elmayı iyice yıkayıp kabuğu ile birlikte yemeyi öneriyorlar. Dünyanın en eski meyvelerinden biri olan elmanın anavatanı Orta Asya ve Kafkasya. 100 gramında 45 kalori bulunan elma gastrit ve ülsere birebir. Yüksek tansiyon, böbrek taşı ve idrar yolu rahatsızlıkları olanlar için de önerilen elmanın çayı da yıllardan beridir böbrek hastalıklarında kullanılıyor.

Armut
Şeker hastalıklarına bile önerilen armutun anavatanı Kafkasya. Aşırı fiziksel efor harcayanlara, kansızlara, yorgunluk ile mineral eksikliği olanlara önerilen bu meyve, böbrek ve damar rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Yararlarından dolayı anne adaylarına özellikle yemesi önerilen armutun 100 gramında 40 kalori var. Armut ile yapılan maskeler yağlı ciltler için son derece yararlı.

Dut
Daha çok ormanlık bölgelerde ve Avrupa ülkelerinde yetişen dut, saç dökülmesi, kansızlık, böbrek taşlarıve idrar yolları rahatsızlıklarında öneriliyor. Olgun dutların ishale ve yorgunluğa birebir olduğunu unutmayın. 100 gramında 31 kalori bulunan dutun çayı da asırlardır boğaz ağrılarına ilaç olarak kullanılıyor.

Çilek
Gerçek bir c vitamini deposu olan çileğin, 100 gramında 27 kalori bulunuyor.Çileğiin kabız yapıcı, idrar söktürücü ve iştah açıcı etkisi vardır. Bu nedenle yüksek tansiyon ve idrar yolu hastalıkları bulunanlara önerilen çilek, kandaki asidi de dengeler. Demir açısından da zengin bir meyve olan çilek, içerdiği minerallerle bir sağlık ve güzellik deposu gibidir.

Şeftali
Anavatanı Çin olan şeftalinin, Avrupa’ya antik çağlarda geldiği tahmin ediliyor. Böbrek yetersizliğine, uykusuzluğa ve yorgunluğa birebir olan şeftali, böbrek taşları tedavisinde de kullanılıyor. 100 gramı 24 kalori içerek şeftaliyi tüyleri arasına yerleşecek bakterileri unutmayıp, yemeden önce çok iyi yıkamalısınız.

Kayısı
Taze ve kuru olarak yenilebilen kayısı, içerdiği A vitamini ve yüksek oranda potasyumdan dolayı kansere karşı direnç kazandırıyor, kasları güçlendiriyor, beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlıyor ve stresi azaltıyor. Kemikler ile dişler için de yararlı olan kayısı, mide ve 12 parmak bağırsağı ülserlerinin oluşumunu önlüyor, cinsel gücü arttırıyor ve kalp kaslarını kuvvetlendiriyor. Kayısının 100 gramında 28 kalori var.

Karpuz
Anavatanı Afrika’nın ekvator bölgesi olan karpuz, diyet yapanların vazgeçemedikleri bir meyve. Yüzde 95 oranınında su içeren karpuzun 100 gramında sadece 15 kalori var. Potasyum yönünden de zengin bir meyve olan karpuz, çok da besleyici, yüksek oranda su içerdiği için yaz aylarının ideal meyvesi. Eğer kabızlıktan şikayetçiyseniz, bilginiz olsun çekirdekleri ile yenen karpuz ishale neden oluyor.

Kavun
Anavatanı Ortadoğu ve Akdeniz kıyıları olan kavun, lezzetli bir meyve hem de yanıklar için doğal merhem. Kansızlığa, yorgunluğa, böbreksafra kesesi taşlarına, hemoroide ve romatizmaya önerilen kavunun, 100 gramı 33 kalori içeriyor. Şeker hastaları ve hazımsızlık problemi olanların yememesi gereken kavun, derinin rejenerasyonunu hızlandırıyor. Bir dilim kavunu yarım saat süreyle yüzünüze sürerek, cildinizin tazelenmesini, kan dolaşımınızın düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.

Kiraz
Mineraller açısından zengin bir meyve olan kiraz, romatizma, aşırı yorgunluk, safra kesesi ve böbrek taşı şikayeti olanlara özellikle önerilir. Anavatanı Anadolu olan ve dünyaya Romalıların tanıttığı kirazın 100 gramında 38 kalori var. Ancak kirazı yerken metobolizma için zararlı ve zehirli bazı maddeler içeren çekirdeğini yutmamaya dikkat etmelisiniz. Çekirdeği alınmış kirazı birkaç dakika kaynatarak yapacağınız kompostonun böbrek rahatsızlıklarına birebir olduğunu da unutmayın.

Üzüm
Son derece lezzetli bir meyve olan üzümün anavatanı Anadolu ve Akdeniz ülkeleri. 100 gramında 60 kalori olan üzüm, yüksek oranda şeker içerdiği için diabetlilere, diyet yapanlara ve bağırsaklarında sorunları olanlara önerilemez. Karaciğerinde sorunu olan hamilelere bolca yemesi tavsiye edilen üzüm, depresyon, saç dökülmesi ve aşırı yorgunluk için ideal bir meyve. Üzümle yapılan maskeler kuru ciltler için özellikle öneriliyor.

İncir
Şeker oranı yüksek meyvelerden olan incirin 100 gramında 50 kalori var. Bu nedenle de şeker hastalarına kesinlikle yasaktır. Gebelere ve büyüme çağındaki çocuklara bol bol yemesi önerilen incir, kolit, akciğer enfeksiyonları ve yorgunluğa iyi geliyor. Anavatanı Akdeniz olan incirin sütü, siğillerin tedavisinde kullanılıyor. İncir ayrıca boğaz şişmelerine karşı kullanılıyor. Bir adet taze inciri sıcak suda bir süre bekleterek elde edeceğiniz su, boğaz ağrılarına birebir.

Erik
Vücudu toksinlerden temizleyen meyvanın anavatanı Ortadoğu. Yararlı ve besleyici eriğin 100 gramında 42 kalori var. Eriğin çekirdeğini yutmamaya dikkat edin çünkü içerdiği ziyanitrik asit zehirliyieci özellikte. Erik, beyinsel ve fiziksel yorgunluk, depresyon, kansızlık, zehirlenme, böbrek yetersizliği ve damar rahatsızlığına iyi geliyor. Kendinizi yorgun hissettiğinizde geceden 8 erik tanesini suya bırakın. Ertesi sabahta erikleri yiyip suyunu da için. Göreceksiniz yorgunluğunuz bir anda geçecek.

Muz
Her mevsimin meyvası muzun bir tanesi 100 kalori içerir. En büyük özelliği mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin içermesi, dolayısıyla da yiyenlere keyif vermesi. Muzun içerdiği mineraller enfaktüs riskini azaltır, magnezyum baş ağrılarını azaltıır, lifleri hazmı kolaylaştırır, demir metabolizmasının işleyişini hızlandırır, B6 vitamini sinirleri , C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu