Ney nasıl yapılır?

Ney nasıl yapılır?
Teknik olarak dokuz boğum ve altısı önde olmak üzere yedi delikten oluşan neyin ana malzemesi olan uygun kamışların bulunmasıyla başlar yapım işlemi… (Dokuz boğumun dokuz boğumlu olan insan gırtlağından, yedi deliğin ise kulaklar, gözler, burun ve ağız olmak üzere insan başından mülhem olduğuna inanılmaktadır. ) Ney yapımına uygun kamışlar bulunup, kesildikten sonra ilk olarak dış yüzeyini kaplayan yaprakları ve budakları boğumların tam dibinden düzgünce kesilerek çıkarılır. Daha sonra ilk kurutma işlemi uygulanır. Bu işlem bazen 2-3 ay sürer.

İlk kurutma işleminin uzun tutulması kamışın su kaybına neden olacağından fazla uzun sürmemelidir. Bu işlemden sonra kamışlar ölçülüp işaretlenerek, ney yapılacak bölümleri 2’şer boğum aşağıdan ve yukarıdan kesilip, ikinci kurutma işlemine geçilir. Bu kurutma işlemi ise 6-9 ay kadar sürmektedir. Kamışlar kuruma işleminden sonra uygun ölçüler belirlenerek tesviyesine başlanır. Kamışın eğriliği varsa düzeltilir. Bu işlemde ateşle direkt temas yanlıştır, buhar kullanılması daha iyidir. Sonraki işlem başparenin takılmasıdır. Başpare takılan ilk boğumun kapağı ise 8 mm lik tığla ve yine özel bir aparat yardımıyla tam merkezden delinir. Ardından neylerin sesleri akort makinesi ile denenir… Bu belirleme sonrası neyi açma işlemi yapılır. Bu işlemlerden sonra ney, bâdem, susam veya parafin yağı gibi yağla dolu bir yağlama tankına daldırılıp birkaç saat bekletilmek suretiyle yağlanır. Yağ tankında kalma süresinin iki katı kadar süre beklenerek süzdürülen ney, yumuşak bir bezle kurulanır. Ve üflemeye hazır hale getirilir.Ney yapılacak kamışların 9 boğum üzerine ölçü oturacak şekilde olması gerekmektedir. Altıncı boğuma 2 Yedinci boğuma 2 ve sekizinci boğuma 2 şeklinde delikler açılır.
Ney yapımcısı delik yerlerini tespit ederken kamışı inceleyip, meslekî birikimini kullanarak bâzı kaydırmalar yapar. Bu kaydırmaların miktarı açılacak neyin çeşidine ve kamışın tabii özelliklerine göre değişim göstermektedir. Ney yapımcısı 8 mm olarak açtığı delikleri sonradan gerekli gördüğü takdirde genişletirken, gelişmiş bir frekans cihâzının yardımıyla ve sürekli olarak kontrol ederek 2 mm ye kadar aşağıya veya yukarıya doğru kaydırabilir. Yukarıya doğru kaydırılan deliklerden çıkan perdeler tizleşecek, aşağıya doğru kaydırılan delikten çıkan perdeler ise pestleşecektir. Delik çapları Müstahsen’ e kadar 9.5 mm, Yıldız ve daha uzun neylerde ise 10 mm olmalıdır.
Alıntı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu