Osmanlı Devleti resmi işlerde hangi takvimi kullanıyordu?
Osmanlı Devleti resmi işlerde RUMİ TAKVİM: Osmanlı devletinde resmi ve mali işlerde kullanılmak üzere 19. yüzyıl başlarından itibaren yürürlüğe giren takvimdir. Güneş Yılını esas alır.
RÛMI TAKVIM
Osmanli Devletinde Hicri 1205 (1790) yilindan itibaren malî Isleri tanzim etmek için kullanilan takvimin adi. Osmanlilar, diger Islâm devletlerinde oldugu gibi bütün Isleri ni Hicri tarih esasi üzerinde yürütüyorlardi. Daha sonralari bir takim, malî gerekçeler sebebiyle resmî islemlerde Hicri tarihi birakarak günes esasina dayali tarihleme sIstemine geçIlmistir. Baslangiç tarihi M.S 594 tür. Mart ayi ile baslamaktadir.
Hicri takvim ayin hareketlerine göre tesbit edildigi için Semsi takvime göre 1 yili, on bir gün önce tamamlar. Bu fark 33 senede Semsî takvime bir yillik bir fark yapar. Bunun için her otuz üç yilda, bir yil düsülerek Semsî sene ile mutabakat saglanmaktaydi. Düsülen bu seneye “Sivis senesi” denir. DüzeltIlmemis Julien takvimine göre ayarlanmis oldugu için Rumî Takvim ile miladi takvim arasinda 13 günlük bir fark vardir. Bu fark 1582′de Gregorien takviminde yapilan 10 günlük düzeltmenin 1900 yilinda 13 güne çikmasindan dogmaktadir. 1871 yilinda Cevdet Pasa, baskanliginda kurulan komisyon münasebetiyle kaleme aldigi “Takvimul-Edvar” adli eserde, bu takvimin, Semsî aylar esasina göre Kamerî hesapla tesbit edIlmesinin dogurdugu mahzurlari ortaya koymaktadir. Bu takvim Osmanli Devleti’nin sonuna kadar yürürlükte kalmistir.
Rumî takvim, 1871′de hicret esas alinarak yeniden sekillendirIlmistir. Baslangiç tarihi, Miladi 23 Eylül 622 olarak alinmistir. Aylar Semsî olarak hesaplandigi isin Hicrî-Kamerî tarihe göre her otuz üç yilda bir yil geri kalmaktadir.
23 Nisan 2012, 18:35 Cvp: Osmanlı Devleti resmi işlerde hangi takvimi kullanıyordu?
OSMANLI DEVLETİ’NİN KULLANDIĞI TAKVİMLER
Osmanlı İmparatorluğunda üç değişik takvim kullanımıştır : hicri, rumi ve miladi Kameri takvim olarak da bilinen Hicri takvim yeni Ayın göründüğü günün başlangıç kabul edildiği, 12 aydan oluşan yıla dayanan takvim sistemidir Hz Ömer döneminde düzenlenen bu takvimde Hz Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç ettiği (Hicret) 622 başlangıç yılı olarak kabul edilir Osmanlı İmparatorluğunda miladi 1676 yılına kadar resmi işlerde hicri takvim kullanılmıştır
Hicri 1087 yılına kadar olan tarihleri Miladi tarihe çevirmek için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz :
Hicri Yıl x 3
Hicri Yıl – ———————+ 622 = Miladi Yıl
100
Hicri yıl (354 gün) ile Miladi yılın (365 gün) arasındaki 11 günlük fark zamanla sorun yaratmaya başladı 1676’da (H 1087) Gregoryen takvim gibi Güneş’i esas alan Rumi takvim (Mali takvim) yaratıldı Başlangıç yılı ise değişmeyerek Hicri takvim gibi Hicret tarihi olan 622 olarak kaldı Rumi takvimde yılın ilk günü 1 Mart olarak belirlendi 1839 (H1255) tarihinden itibaren bütün mali ve resmi işlerde Rumi takvim, 1917 yılında da Rumi takvimin yanında Miladi takvim de kullanılmaya başlandı
Hicri 1087 tarihinden sonraki yılları Miladi’ye çevirmek için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz :
Rumi Yıl + 584 = Miladi Yıl
Cumhuriyetin ilanından sonra 1926’da Rumi takvim sadece bütçe dışında kullanımamaya başlandı1928’de ise tamamen kaldırıldı Ancak Mali Yıl başlangıcı , 1983 yılında 1 Ocak olarak değiştirilene kadar 1 Mart olarak kaldı.