Ot çıkmaması için kullanılan ilaçlar ve zamanları hakkında bilgiler nelerdir?

Ot çıkmaması için kullanılan ilaçlar ve zamanları hakkında bilgiler nelerdir?

Aslında ayrık otu (Agropyron repens) da çim bitkilerindendir. Bazı yerlerde özellikle çim amacıyla kullanılıyor. Ama istila ettiği yer tarım arazisi, yada ev bahçeleri gibi ayrık otunun istenmediği yerler olunca, o zaman da yabancı ot oluyorlar.

Bu yabancı ot ile mücadele, sizin de tecrübe ettiğiniz gibi, oldukça zordur ve sabır ister.

Sırf ayrık otundan kurtulmak için tarlayı sürmek, yada ayrıkları koparmak, bitkinin rizomlarını uyaracağı için önerilmez. Tarla sürme yada mekanik olarak koparma işini ancak yanısıra bir kimyasal mücadele uygulanıyor ise öneririz. Şimdi kısaca yapmanız gerekenler şunlar;

Öncelikle, yukarıda yazdığım gibi, kimyasal mücadele şart. Ama üzgünüm seçici herbisitlerle bu iş olmaz. Total herbisit kullanmanız gerekecek. Ve bu herbisit öyle birşey olacak ki, rizomlara kadar sistemik olarak ilerleyecek.

İlkbahar ve sonbaharda, ayrık otlarının aktif büyüme dönemlerinde mekanik olarak kopartıp üst kısımlarını atacaksınız. Bunun için biçme makinaları kullanacağınız gibi küçük alanlarda el ile de yapılabilir. Bunun amacı, bitkinin yeni tohumlar vermesini egellemektir. Çünkü ayrık otunun tohumları 10 yıla kadar canlı kalabilir. Ve bütün yabancı otların tohumları, kendilerini korumaya alırlar, yani hepsi çimlenmez, çimlenme yüzdesi düşüktür, ve yıllarca toprakta canlı kalırlar, yıllar sonra çimlenebilirler.

Bitkinin rizomları aktif hale gelmesin diye sık sürüm yapmamanız gerekiyor. Ayrık otunun üst kısmı biçildikten sonra Total Herbisit ile ilaçlamanız gerek.
Total herbisit kullanacağınıza göre, alanı tamamen boşaltacaksınız, yani ilaçlayacağınız bahçe/tarla boş olmalı, yada orada olan bitkileri gözden çıkarmalısınız. Ağaç gibi çok yıllıklar varsa, ilaçlama esnasında üzerlerine gelmesin yeter. Çünkü adından da anlaşılacağı gibi, bitki seçmeden hepsini öldürecektir.

Bunun için Syngenta firmasının TOUCHDOWN (Litrede 480 gram Glyphosate-Trimesium) adlı herbisitini öneririm. Bu herbisit sistemiktir, uygulamadan 3 saat sonra yağmur yağsa bile etkilenmez.

UYARI: Unutmayın, total herbisitler uygulandıkları tüm bitkileri öldürürler, önlem almadan uygulamayın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu