Otistik çocuklar için Japon saray müzikleri dinleyebilir miyiz?
Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır.
Otizm beynin birçok kısmını etkiler ama bu etkinin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır.
Otizm; sessiz kalma, zekâ özürlü olma, durmadan el çırpma ya da sallanma gibi ciddi bozukluklar gösteren bireylerden, etkin ama belirgin olarak sıra dışı sosyal yaklaşımlar gösteren, çok dar ilgi odakları olan ve laf ebesi, bilgiçlik taslayan iletişimi olan daha az bozukluk gösteren bireylere kadar çok geniş bir spektrumda kendini gösterir. Yaygın araştırmalara rağmen otizmin nasıl oluştuğu iyi anlaşılamamıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle otistik çocuklarda tek bir tip sınıflaması yapılamaz ve bazı çocuklar müziğe tepki verir hatta hoşlandığını belli ederken, bazıları tepkisiz kalacaklarından ortak bir müzik sevgisi, ilgisi ya da türünden söz edilemez.
Otistik çocuklar için de diğer zihinsel engeli olan çocuklar için olduğu gibi kendi ana dillerinde müzik ya da klasik müzik (sözsüz) daha yararlıdır.
Ancak, çocuğunuz eğer değişik ritimlere, örneğin Japon saray müziğine tepki veriyorsa, tedavisinde en az payı bile olacaksa dinlemesinde sakınca olamaz.