Radarı Kim icat Etti

 Radarı Kim icat Etmiştir

radarı kim icat etti
radarı kim icat etti

Alman Donanması Sinyal Araştırmaları Bölümü Şefi Dr. Rudolph Kühnold tarafından 1933 yılının yazında ve sonbaharında geliştirildi. Üzerinde, 600 megasaykıl frekanslı 700 W gücünde bir yansıtıcı, bir alıcı ve disk reflektörleri vardı. Radarın ilk denemeleri, 20 Mart 1934 günü, Kiel Limanı’nda yapıldı. Kühnold, 600 metre uzakta demirli Hesse adlı gemiden gönderilen eko sinyallerini almayı başardı. Bunun üzerine, Lübeck yakınlarındaki Pelzerhaken Bahriye Araştırma Merkezi’nde, bir radar deneme istasyonu kuruldu.

Burada, 1934 yılının Ekim ayında, donanmanın yüksek rütbeli subaylarının önünde yapılan bir denemede, 7 mil uzaktaki bir gemiden gönderilen sinyaller alındı. Aynı deneme sırasında büyük bir rastlantı sonucu, bölgeden geçmekte olan bir deniz uçağından da sinyaller alındı ve bu “radarla saptanan ilk uçak” oldu. Bu başarı üzerine Alman Hükümeti, radarla ilgili çalışmaların sürdürülmesi için 70 bin marklık ödenek ayırdı. 1935 yılının Ocak ayından itibaren, İngiltere’de de Sir Robert Watson-Watt, radarla ilgili çalışmalarına başladı. Çok geçmeden, uçakların yerlerinin radyo dalgaları aracılığıyla saptanabileceğini kanıtladı.

Radarla ilgili çalışmalar, İngilizler ve Almanlar tarafından olduğu kadar, Fransızlar, Japonlar ve Amerikalılar tarafından da birbirine paralel olarak sürdürüldü. Bugün kullanılan en son sistem gelişmiş radarların temelinde, bütün bu uluslar tarafından atılan harçlar vardır ve bu nedenle, hiçbir ulus, radarı yalnızca kendisinin geliştirdiğini iddia edemez.

Radar takılan ilk gemi Alman Donanması’ndaki 500 tonluk “Welle” gemisidir. 1935 yılının Eylül ayında, Pelzerhaken’de radar monte edildi. 600 megasaykıl gücündeki yansıtıcısıyla, 12 mil uzaklıktaki kıyıları tarama ve beş mil uzaklıktaki gemileri algılama yeteneğine sahipti. Öteki ekipmanları ile birlikte bir de radara sahip olan ilk savaş gemisi ise, yine Almanlara ait olan Graf Spee adlı hücumbottur. 355 megasaykıl gücündeki radarı, 1936 yılının yaz mevsiminde hizmete girdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu