Tevbe nasıl korunur? En faziletli tövbe hangisidir?

Tevbe nasıl korunur? En faziletli tövbe hangisidir?
Cenab-ı Hak kulunun günahından dolayı pişman olup tövbe etmesinden çok hoşnut olur sahabeden Haris ibni Süveydin rivayeti. “Ben Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın şöyle söylediğini duydum: “Allah, mü’min kulunun tevbesinden, tıpkı şu kimse gibi sevinir: “Bir adam hiç bitki bulunmayan, ıssız, tehlikeli bir çölde, beraberinde yiyeceğini ve içeceğini üzerine yüklemiş olduğu bineği ile birlikte seyahat etmektedir.

Bir ara (yorgunluktan) başını yere koyup uyur. Uyandığı zaman görür ki, hayvanı başını alıp gitmiştir. Her tarafta arar ve fakat bulamaz. Sonunda aç, susuz, yorgun ve bitap düşüp: “Hayvanımın kaybolduğu yere dönüp orada ölünceye kadar uyuyayım” der. Gelip ölüm uykusuna yatmak üzere kolunun üzerine başını koyup uzanır. Derken bir ara uyanır. Bir de ne görsün! Başı ucunda hayvanı durmaktadır, üzerinde de yiyecek ve içecekleri. İşte Allah’ın, mü’min kulunun tevbesinden duyduğu sevinç, kaybolan bineğine azığıyla birlikte kavuşan bu adamın sevincinden fazladır.” (Müslim),

Kul her dem Allah-ü Teala’ya dua ve niyaz edebilir bazı gün ve gecelerde yapılan tövbeler ve dualar daha makbuldür.(Cuma geceleri,bayram geceleri,mübarek gün ve geceler,ravza’da beytullahta vs..) Ancak duanın ne zaman kabul olacağını Allah-ü Teala bilir bu sebep ile bir mümin her gün yüz defa Rabbine tövbe ve istiğfarda bulunmalıdır. “Subhanallahi ve bihmadihi subhanallahilazim ve bihamdihi estağfirullah” derse denizlerin köpüğü kadar günahı olsa ben affederim buyuruyor.

Allah Resûlü (sav)’de şöyle buyurmuştur;

“Günahtan tövbe eden günah işlememiş gibidir.” (İbni Mace)

Tövbeden murad işlemiş olduğu günahlara ihlâsla pişman olmak ve Aziz ve Celil olan Hak Teâlâ’nın kapısına yönelmektir. Zira bir kimse yaptığı günaha pişman olursa, gönülden ihlâsla itizar ederse Cenab-ı Mevla’nın affına sığınmıştır. İhlâsla özür beyan etme, sadakatle tevekkül, kıyamet gününde yüzleri beyazlatır. Allah-ü Teâlâ şöyle der:

“Ey benim kullarım! İhlâsla tevekkül sizden, kabul ise Bendendir.”
“Yetmiş sene yaptığınız günahlardan bir kere tövbe sizden, kabul etme benden.”

Zira Allah buyurur:

“0, (Allah), kullarının tövbesini kabul eder.” (Şura / 25)
Sanki Cenab-ı Zül Celal Hz.leri şöyle der;

“Ey benim kullarım! Babanız Âdem benim emrime muhalefet etti ve bir kere asi oldu. Ben ise onun tövbesini ancak iki yüz sene ağladıktan sonra kabul ettim. Sizin ise yetmiş senelik günahınızı bir tövbe ile kabul eder ve bütün günahlarınızı affederim. Ben günahkârların günahlarını affetmezsem, Benim rahmetim muattal olur. Ve benim bir şeyi hâlk etmem noksan olursa kudretim tamam olmaz ve ben dua edenin duasını kabul etmezsem saltanatım tamam olmaz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu