Türkiye K.K.T.C’yi hangi anlaşmayla ne zaman tanımıştır?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ya da Kuzey Kıbrıs, Güneydoğu Avrupa ve Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, bağımsızlığı sadece Türkiye tarafından tanınan de facto devleti.
Yavru vatan, Yeşilada ya da cennet ada diye de bilinir. Kıbrıslı Rumların Enosis yani Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleştirilmesi projesini hayata geçirmesi üzerine 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı sonrasında 1976’da kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisinin 1983 yılında aldığı karar ile bağımsızlığını ilan eden KKTC, resmî adı ile Dünya’da sadece Türkiye tarafından tanınmıştır.
Bağımsızlık tarihinden bu yana Türkiye tarafından ekonomik, siyasi ve askerî olarak desteklenmektedir. Bugün birçok devlet, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar tarafından adanın sadece güneyinde egemenliği bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti toprakları içerisinde kabul edilmektedir.
Kıbrıs Sorunu ismi Dünyanın gündemine girdiğinden beri başta Birleşmiş Milletler bünyesindeki çalışmalar olmak üzere adanın üzerinde bulunan iki egemen gücün birleştirilmesi gayesi ile birçok faaliyet yürütülmüş ama bunlardan bir sonuç alınmamıştır. Bunların en önemlilerinden biri olan 2004 Annan Planı referandumu da Kıbrıslı Türklerin kabulü ve Rumların hayırı ile gerçekleşmemiştir.
Toprakları kuzeyde Dipkarpaz, batıda Güzelyurt, güneyde de Akıncılar’a doğru yayılır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum Kesimi toprakları arasında Birleşmiş Milletler’in kontrolünde tampon bölge bulunmaktadır.